05.09.2023.

19:36

Foto: informer.rs

Magazin

Turski akademik preporodio zabačeno selo iz kog potiče! Informer na mestu kome se čitav svet divi

U seocetu Bajraktar nedaleko od turskog grada Bajburt na severo - istoku Turske, gotovo na litici, otvoren je ni manje ni više, nego muzej po mnogo čemu čuven u svetu.

Ekipa Informera je posetila ovo neverovatno mesto, koje je podigao turski akademik Kočan između ostalog i kako bi podržao je ekonomski razvoj lokalnog stanovništva i sprečio uništavanje tradicionalnih rukotvorina.

Turski mediji ovog, inače dekana Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta Okan, nazivaju i slikarem koji je stvorio čudo na planini, a da je tako uverili smo se na licu mesta.

Do ovog neverovatnog muzeja putuje se dobro uređenim putem duž kanjona reke Čorok, a upravo na mestu sa koga se najbolje vidi lepota ove reke koja je usečena u Soganli planinu nalazi se muzej "Baksi" koje nosi ime po nekadašnjem imenu sela Bajraktar.

Informer

 

Posetioci iz čitavog sveta dolaze na ovamo kako bi uživali u muzejskim postavkama, ali i poglednu na kanjon od kojeg zastaje dah. 

Ljubav prema svojim korenima se najbolje vidi odmah pri ulasku u muzej. Džinovski DNK lanac koji se proteže od poda do plafona prava je atrakcija.

Informer

 

Dok nam vodič pokazuje trdicionalne rukotvorine jedan pored drugog pod istim krovom nalaze se i dela savremene umetnosti, od kojih su neka posvećena i periodu koronavirusa.

- Muzej se godinama pretvorio u pravi društveni projekat uz doprinos mnogih volontera, posebno umetnika - kazao nam je domaćin.

Ipak, u ovaj muzej najviše dolaze ljubitelji skulpture jer su one postavljene i u dvorištu pa je pravi raj za oči posmatrati ih u ovom neverovatnom ambijentu.

Informer

 

Kada padne sneg, vizuelno značenje skulptura se još više povećava. One su deo sredine, geografije. Ovde su se spojile najjlepša priroda i umetnost - kazao nam je vodič.

I zaista je tako. Ukoliko vas put odvede u crnomorsku regiju Turske, obavezno posetite ovo mesto.