06.09.2023.

09:00

Foto: Informer

Magazin

U Anadoliji surfuju na konju! Informer u najboljem evropskom muzeju, na koji je ponosan Erdogan (FOTO)

Po dolasku na posed ovog nadaleko čuvenog muzeja dočekao nas je konjanik i muzičari koji su na tradicionalnim instrumentima svirali note starih anadolskih kompozicija. 

Informer

 

Odmah nam je bilo jasno da je reč o mestu koje je raj i za oči i za dušu. Ljubazni domaćini, nam odmah govore da se nalazimo u muzeju na otvorenom koje svojim posetiocima nudi uživanje u kosidbi, baliranju sena ali i ni manje ni više voženju na dasci okačenom o konjsku zapregu.

Tu je i zatvoreni deo muzeja koji se sastoji od biblioteke, vile sa smeštajem, amfiteatra, radionice lokalne kuhinje, ali i tradicionalne kuće koja autentično pokazuje kako je izgledao život tamošnjih porodica.

Informer

 

Pažnju nam privlači komodica na kojoj je fotografija starijeg čoveka. Upravo ova komodica donosi zanimljivu priču, kao i svaki predmet koji se može videti u muzeju, objašnjava nam ljubazni domaćin.

- Ova komodica je uvek bila pod ključem. U njoj se pre stitinak godina čuvalo tadašnje najveće blago - govori nam ljubazni domaćin, a zatim otvara kutiju koja je unutra.

- Kocke šečera...To je bila najskuplja roba naših starih - sa osmehom govori.

Gotovo ista kultura kao i kod nas u Srbiji, odgovaramo, dok mnogobrojni turisti koji su došli u ovaj prelepi deo Turske, samo naviru.

Informer

 

Vrlo brzo nam postaje jasno zašto je ovaj muzej koji se nalazi u selu, dobio najveće prestižne nagrade, kao što su prestižna za Muzej 2021. godine u Evropi u kategoriji kulturnog nasleđa od strane Evropskog muzejskog foruma. Tu je i glavna nagrada za Kulturnu baštinu "Europa Nostra".

Informer

 

Kako kažu domaćini građevine ovog muzeja su napravljene od pet hiljada tona kamena i drveta prikupljenih iz uništenih kuća i ruševina u selima na površini od 15 hiljada kvadratnih metara u selu Bespınar, okrug Demirozu u gradu Bajburt.

U ovom muzeju je stalno vrlo dinamično. Često se organizuju razne aktivnosti, od kosidbi pa do koncerata najpoznatijih izvođača. Naša ekipa je prisustvovala koncertu poznatog turskog operskog pevača uz pratnju na klaviru.

Ukoliko vas put bude oveo u ovaj deo Turske, nepropustite ovo mesto!