20.10.2023.

11:05

Foto: Informer

Magazin

Harmonija prošlosti i sadašnjosti! Tunis - zemlja koja se krupnim koracima vraća na turističku mapu (FOTO)

 Međutim, revolucija, poznatija kao Arapsko proleće iz 2011. godine, a zatim teroristički napad 2015. godine na plaži u Susu, ovu državu su politički i ekonomski ozbiljno pogodili, a turisti duže od decenije nisu mogli da uživaju u ovoj popularnoj destinaciji na Sredozemnom moru.

Uprkos svemu, od prošle godine Tunis ponovo postaje poželjno mesto za odmor. Ova zemlja kristalnoplavog mora, dugih peščanih plaža, bujne vegetacije, ali i izuzetne istorije, ovog leta je bila izbor i brojnih srpskih turista.

Šta sve Tunis može da ponudi istražila je i ekipa Informera, koja se sa agencijom "Big blu" uputila na ovu egzotičnu destinaciju. I već u trenutku dok se avion spuštao, osetili smo da dolazimo na mesto gde vetrovi nose priče starih civilizacija, tačnije u drugu dimenziju.

Naše prvo odredište bio je glavni grad - Tunis. Kontrole prtljaga i torbi prilikom svakog ulaska u hotele postale su sastavni deo rituala, jer je bezbednost gostiju podignuta na najviši mogući nivo. Ni to nam nije pokvarilo ovaj put. More, peščana plaža, sjajni vodiči, a pre svega Tunišani, učinili su ovo putovanje nezaboravnim.

Nećete verovati, ali Tunišani mnogo vole Srbiju i Srbe, možete se lako sporazumeti sa njima čak i ako govorite samo srpski. Reći će vam 'Dobar dan', 'Zdravo', 'Volim te puno', 'Niste kapitalisti', 'Moj prijatelju'. Toplina njihovih pozdrava, iskrenost osmeha i želja da podele komadić svog sveta s vama je ono što čini svako putovanje nezaboravnim.

Na samo 20 kilometara od prestonice je mesto Sidi Bu Said ili 'plavo selo'. Kamene ulice, tradicionalna arhitektura i zdanja obojena u belo i plavo definitivno ga izdvajaju od svih ostalih gradova, a učinilo nam se kao da smo ušli u arapski Santorini. Osnovan je u 12. veku, a od 18. veka u njemu svoje rezidencije grade guverneri i bogati Tunišani.

Legenda kaže da ako pokucate masivnim zvekirom od kovanog gvožđa na najveća plava vrata, bićete uvek srećni i snovi će da vam se ostvare. Naša novinarka je to uradila, a da li su joj snovi ispunjeni, ostaje da vidimo.

U daljem otkrivanju Tunisa došli smo i do Kartagine, gde se u svakom uglu oseća dah prošlosti. Svaka cigla, svaki kamen, kao da je živ i šapuće priče o velikim osvajačima, ljubavnim intrigama, bitkama i trijumfima. Kartagina je 1979. godine uvrštena na Uneskovu listu svetske baštine. Dok smo obilazili Kartaginu, pitala sam se kako je moguće da jedno mesto sačuva toliko tragova ljudske istorije. Ova antička metropola nije preživela razaranja koja su joj toliko puta nanošena, ali njen duh zauvek je ostao u temeljima ljudske civilizacije.

Nezaobilazna tuniska kuhinja je posebna priča. Tunisku hranu odlikuje harmonija začina, boja i ukusa. Svaki zalogaj brika ili tanjir kuskusa nosi sa sobom celu paletu tradicije i običaja.
Bez obzira da li ste ljubitelj istorije, prirode ili gastronomije, Tunis je destinacija koja će zadovoljiti svačiji ukus. Upustite se u avanturu i otkrijete sve čari ove prelepe zemlje.