Autor: Informer.rs

30.11.2023.

09:50

Foto: Printscreen You Tube

Magazin

Ovo je najbolje selo na svetu! Šareno je i živopisno, a okuplja ribare i umetnike (VIDEO)

U poslednjih nekoliko godina Svetska turistička organizacija je prepoznala  sela širom sveta koja prednjače u očuvanju krajolika, kulturne raznolikosti, lokalnih vrednosti i kulinarskih tradicija.

Ove godine je najbolje italijansko selo Leriči.

Informer

Leriči se nalazi na severozapadnoj italijanskoj obali, 100 kilometara južno od Đenove.

Ovo mesto nazivaju i „Zaliv pesnika“, jer je domaćin brojnih kulturnih i umetničkih festivala, umetničkih izložbi i kolonija. Vekovima je bio mesto okupljanja pesnika i umetnika, kao što su Šeli, Virdžinija Vulf ili reditelj Pazolini.

Za razliku od mnogih drugih obalnih italijanskih mesta, Leriči je zadržao svoju tradicionalnu ribarsku industriju. Leriči ima najstariji uzgoj dagnji u Italiji koji datira iz 19. veka.

Međutim, lokalno stanovništvo shvata da ribarstvo danas mora biti održivo, pa su se svi odrekli intenzivnog ribolova.

Informer

Grad sprovodi pilot projekat pod nazivom Smart Bay, koji uključuje naučno istraživanje i praćenje zaliva i njegovih ekosistema.

Takođe su uvedeni solarni paneli, plastika za jednokratnu upotrebu je zabranjena, kao i sve aktivnosti koje mogu ugroziti okolinu.

Informer

Grad je najpoznatiji po slikovitom okruženju i divnoj arhitekturi.

Srednjovekovni dvorac, "Castello di Lerici" pruža panoramski pogled na zaliv "La Spezia" i na okolna područja.

Leriči ima šarmantnu obalu sa šarenim zgradama, prodavnicama i restoranima, što ga čini prijatnim mestom za istraživanje.

Informer

Meštani imaju jedan cilj, žele da Leriči postane destinacija koja osvaja svojom prirodnom lepotom, ali i koja vodi računa o ekologiji i načinu života.