Autor: Jovan Laketa

22.02.2024.

08:50

Foto: Shutterstock

Magazin

Evo kako možete u jednom danu da posetite London, Pariz i Poljsku i to peške! (VIDEO)

 

Da, možda zvuči čudno, ali London, Pariz i Poljska se nalaze na Kiritimatiju, poznatom i kao Božićno ostrvo, najvećem ostrvu koje pripada Republici Kiribati.

Republika Kiribati je verovatno ime koje se nedavno čulo zbog njegove veze sa neposrednom pretnjom klimatskih promena. Većina ostrvske države, koja se sastoji od nekoliko desetina ostrva,  retko dostiže 1-2 metra nadmorske visine, a zbog neminovnosti porasta mora, njihov predsednik, gospodin Tong, morao je da kupi deo zemlje od 20 kvadratnih kilometara udaljen 2.000 km. na ostrvima Fidži 2014. godine.

Informer

Ostrvo Kiritimati u republici Kiribati

Pošto ostrvo Kiritimati nema veliku kvadratnu kilometražu i površinu, sigurno je da bi mogli da stignete peške i bez malo muke da obiđete naselja Poljsku, Pariz i London u jednom danu. Zanimljiv je i način na koji su ova naselja dobila ime:

Poljska

Malo selo nazvano po poljskom istraživaču i inženjeru Stanislavu Pelczinskom koji je pomagao meštanima. Pomogao je lokalnom stanovništvu da reši problem zalivanja palmi u sušnoj sezoni tako što je izgradio novi sistem za navodnjavanje i naučio ih kako da ga koriste. 

Pariz

Najbogatiji zemljoposednik, kovao novac, izdavao sopstvene marke, otac Emanuel Ružije (1864-1932) je, bez ikakve sumnje, bio najneobičnija ličnost svetskog kolonijalnog misionara. Onaj ko nije želeo da evangelizuje domoroce postao je, zahvaljujući neočekivanom nasleđu i svojoj poslovnoj sposobnosti, jedan od najbogatijih ljudi na Tahitiju, pa čak i na južnom Pacifiku. Danas je naselje Pariz napušteno.

Inače, Republika Kiribati prva dočekuje Novu godinu zbog svog geografskog položaja locirana je tik do Međunarodne datumske granice. A kako Kiribati izgledaju iz vazduha pogledajte ovde: