Autor: Informer.rs

18.03.2024.

22:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Grčki afrodizijak ste sigurno probali! A da li znate da potiče sa ovog ostrva? (FOTO)

 Siros je prelepo grčko ostrvo koje turisti masovno posećuju svake godine.

Pripada grupi ostrva Kiklada, ima autentičan arhitektonski stil, mirnu atmosferu, prelepe plaže i izrazito gostoljubive meštane.

Informer

Siros

Ostrvo ima svoj aerodrom na koji uglavnom sleću avioni iz domaćeg avio-saobraćaja, a sigurno najpopularniji način da se dođe na ostrvo je trajekt koji saobraća iz Atine.

Siros je takođe povezan trajektom sa ostalim ostrvima, Amorgosom, Patmosom, Naksosom, Tinosom, Samosom i Kritom, pa je moguće doći do njega iz različitih pravaca.

Informer

Siros ima šarene vile, neoklasične zgrade, impozantne crkve i male trgove. Tu su i divne popločane ulice i specifična atmosfera.

Najveći grad je Ano Siros, tipičan i bajkovit kao i svi kiklandski gradići. Stvoren je za šetnje, a njegove bele kuće i uske uličice samo pojačavaju romantični utisak. 

Informer

Siros

Obala ostrva je oivičena predivnim peščanim plažama sa kristalno čistim morem. Najpopularnije  plaže nalaze se na južnoj strani ostrva .

Kini, Galisa, Delfini i Delagratsia su najlepše i najpoznatije. 

Informer

Posebno treba izdvojiti jednu zanimljivost. Naime, najinteresantnija stvar na ostrvu je ratluk, koga ovde ima na svakom koraku. 

Ratluk se pravi upravo tu, na Sirosu, možda i najbolji i najpoznatiji u tom delu Evrope. Baš tu je i nastala legenda o čuvenoj grčkoj prirodnoj vijagri, odnosno specifičnom i jako ukusnom ratluku od meda i oraha.

Informer