Autor: Informer.rs

28.05.2024.

12:20

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovaj grad je najsunčaniji u Evropi! Ima više od 3000 sunčanih sati godišnje i idealnu klimu

Koristeći podatke od 2009. do 2024. iz World Weather Online, onlajn pretraživač  Holidu je rangirao najsunčanije destinacije u Evropi.

Španski grad Malaga zauzeo je prvo mesto.  Malaga, naime, ima u proseku 280,2 sunčanih sati mesečno, što znači više od 3.000 sunčanih sati godišnje.

Prosečna godišnja temperatura u ovom gradu je 18,7 stepeni Celzijusa. Padavine su veoma retke - kiša pada samo 50 dana godišnje.

Informer

Malaga

Malaga ima jednu od najtoplijih zima u Evropi. Od decembra do februara su prosečne dnevne temperature između 16 i 17 stepeni Celzijusa. A zbog blizine Sredozemnog mora, tokom leta su temperature blaže.

Informer

Malaga

U Malagi postoji mnogo načina da uživate u suncu. Turisti najviše posećuju duge peščane plaže ili odlaze na planinarenje na mesta  kao što je La Gran Senda de Malaga.

Zanimljivo je da su još dva španska grada u vrhu liste najsunčanijih gradova. To je Alikante, lučki grad nekoliko sati vožnje severno duž obale, koji ima  280 sunčanih sati mesečno.

Informer

Alikante

Španski grad Mursija je treći na listi najsunčanijih gradova u Evropi. Ovaj  priobalni grad južno od Alikantea ima 277,7 sunčanih sati mesečno.

Na listi najsunčanijih gradova u Evropi u prvih 10 su još i Katanija u Italiji i Sevilja i Kordoba u Španiji, kao i Marsej u Francuskoj, Madrid i Saragosa u Španiji i Atina u Grčkoj, prenosi Travel and Leisure.