Autor: Informer.rs

18.07.2024.

09:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ovih 5 gradova su najposećeniji na svetu! Iznenadiće vas koja metropola je na prvom mestu (FOTO)

Podaci za ovu godinu ne razlikuju se mnogo od prošlogodišnje statistike.

Istanbul je grad koji je imao mnogo posetilaca i prošle godine - u 2023. ga je posetilo 20.2 miliona ljudi. Najposećeniji je i u prvoj polovini ove godine.

Poznato je da je ovaj grad jedini koji se prostire na dva kontinenta - Evropi i Aziji.

Ima bogatu istoriju, prelepu arhitekturu i jedinstven položaj na obalama Bosforskog zaliva. 

Važne znamenitosti koje treba posetiti u Istanbulu su Aja Sofija, nekadašnja džamija i crkva, a danas muzej, kao i Topkapi palata, raskošna palata u kojoj su živeli vladari Otomanskog carstva.

Svakako treba obići i evropski i azijski deo grada i videti jednu od najlešpih džamija - Plavu džamiju.

Raj za turiste i posebna atrakcija je Veliki bazar, sa hiljadama tezgi na kojima se prodaju tepisi, nakit, začini, ratluk i još mnogo toga.

Informer

Istanbul

Na drugom mestu najposećenijih gradova u ovoj godini je London u Velikoj Britaniji.

London je globalno sedište finansija, kulture i turizma, a brojni turisti najčešće posećuju nekoliko najvećih znamenitosti grada.

Na prvom mestu je Bakingemska palata, zvanična rezidencija britanske monarhije, kao i zgrada Parlamenta i sat Big Ben. Tu je i čuveni most Tauer bridž. U blizini ovog mosta je atraktivni istorijski zamak.

Veoma zanimljiv je i Britanski muzej  u kome se nalazi svetski poznata zbirka antikviteta iz celog sveta, uključujući i egipatske mumije.

Informer

London

Na trećem mestu zanimljive liste je Pariz. Francuska prestonica je klasična turistička destinacija, ove godine još zanimljivija zbog letnjih Olimpijskih igara. 

Ajfelova kula  simbol Pariza, koji nudi prekrasan panoramski pogled na grad sa njegovih različitih nivoa.

U Parizu svakako treba posetiti muzej Luvr, u kome se nalaze remek dela poput Mona Lize i Venere de Milo, kao i Muzej Orsej koji predstavlja francusku impresionističku i postimpresionističku umetnost, sa delima Monea, Renoara i Van Goga.

Impresivna je i katedrala Notr Dam, kao i mnogi trgovi, mostovi i šetališta pored reke Sene.

Informer

Pariz

Na četvrtom mestu liste najposećenijih u ovoj godini je Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a na petom je Antalija u Turskoj, prenosi wptravel.