30.07.2024.

13:37

Foto: pexels.com

Magazin

Putem ljubavi posle 12 godina! Ponovo otvorena čuvena pešačka staza u Italiji

Put ljubavi bio je jedan od najpoznatijih turističkih punktova na Činkve tereu. Uklesan u strmu stenu, poznat je po spektakularnim pogledima na Ligursko more koji se otvaraju dok dramatično vijuga uz liticu.

Staza ili tačnije - popločano šetalište koje povezuje slikovita sela Riomađore i Manarola najlakši je deo Plave staze, koja planinare vodi od Riomađorea do Monterosa. Duga je otprilike jedan kilometar, a njena istorija i više od veka.

Najzanimljivije je možda to što je staza nastala neplanski.

Riomađore i Manarola bili su povezani planinskom stazom s gornje, planinske, a ne s morske strane. Ali staza je bila daleko od sigurnog puta, pa se nije mnogo koristila, o čemu svedoči i potpuno drugačiji govor stanovnika ova dva pitoreskna mesta. Međutim, krajem 19. veka, kada se uređivala železnička pruga između Đenove i La Specije i gradio tunel između ova dva sela, u liticu nad morem mestimično je uklesana staza kako bi se olakšao prevoz materijala do gradilišta. Nju su dvadesetih godina prošlog veka do kraja povezali meštani Riomađorea i Manarole, a nova staza postala je omiljeno sastajalište ljubavnika, pa je tako i dobila ime.

Činkve tere inače čine sela Monteroso al Mare, Vernaco, Kornilja, Manarola i Riomađore i nalaze se unutar istoimenog nacionalnog parka, koji je na Uneskovoj listi. Sela su dobro povezana vozom, koji polazi na svakih 20 minuta i prolazi kroz svih pet sela. Ali Činkve tere je ispresecana obala i sa 48 pešačkih i planinarskih staza različite zahtevnosti i ukupne dužine veće od 120 kilometara, a četiri staze u parku pristupačne su i osobama s invaliditetom.

Za pešačenje i planinarenje morate imati odgovarajuću karticu i pokazati je na kontrolnim tačkama. Njena cena varira u zavisnosti od sezone, a od 4. novembra do 14. marta planinarenje je besplatno.