Autor: Informer.rs

05.08.2024.

15:00

Foto: Rina

Magazin

Polje divljih orhideja nalazi se u srcu Srbije! Postoji čak 26 različitih vrsta (FOTO)

U prelepoj  Ovčarsko - kablarskoj klisuri rastu divlje orhideje, retka biljna vrsta koja je preživela ledeno doba.

Divlje orhideje su pre bile mnogo rasprostranjenije, a danas ih ima na manjim područjima.

Informer

divlja orhideja

Prelepa i veoma posećena klisura je i stanište strogo zaštićenih životinjskih vrsta.

Ovčarsko - kablarska klisura je pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika prve kategorije . Nalazi se između planina Ovčara i Kablara, a kroz nju Zapadna Morava meandrira na najneobičnije načine.

Ovde se i danas mogu naći brojne endemske vrste poput divljih orhideja i zvončaca. Do sada je registrovano 26 različitih vrsta orhideja.

Registrovana je i jedna vrsta endrijantusa. ​Ova biljka je nazvana kablarski zvončić ili zvončac koji raste u jednoj steni u liticama Kablara, između dva kamena tunela na trasi stare železničke pruge.To je jedino stanište te vrste.

Informer

Ovčarsko-kablarska klisura

Na pet hiljada hektara predela izuzetnih odlika prvog stepena zaštite živi veliki broj strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta kičmenjaka, vodozemaca, riba i ptica.

Informer

Ovčarsko-kablarska klisura

Deo prirodnog blaga Ovčarsko-kablarske klisure može se videti  u prirodnjačkom centru u Ovčar Banji, koji je otvoren 2022. godine.

U okviru Prirodnjačkog centra nalazi se izložbena postavka eksponata različitih vrsta.Eksponati predstavljaju primerke pojedinih vrsta kičmenjaka – riba, vodozemaca, gmizavaca, ptica i sisara koji žive u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.