Autor: Informer.rs

11.08.2024.

14:00

Foto: pexels.com

Magazin

Kako da putovanje sa partnerom ne bude stresno? Ovi saveti stručnjaka su zlata vredni

Putovanje sa voljenom osobom često može biti izazovno i dovesti do mnogih rasprava.

Svađe mogu da se dogode ako se vi i partner ne slažete oko načina putovanja ili toga kako provodite vreme na odmoru, ali i ako se jave neočekivani finansijski troškovi. 

Informer

Zajedničko putovanje je prilika da ojačate vezu

- Zajedno putovanje je za mnoge parove iskustvo povezivanja i vreme kada parovi imaju priliku da ojačaju svoju vezu. Razmislite o putovanju kao o prilici da negujete svoju vezu i upoznate svog partnera i ono što svakom od vas najviše odgovara - rekla je porodična terapeutkinja Trejsi Ros.

Informer

 

Razgovarajte sa partnerom

Ako ste imali negativna iskustva sa prethodnih putovanja sa voljenom osobom, postoje načini da poboljšate svoje iskustvo.

Trejsi Ros je dala nekoliko saveta parovima koji se spremaju za put, a pridružili su joj se i drugi stručnjaci.

Pre putovanja, vi i vaš partner treba da razgovarate o ciljevima putovanja. Budite otvoreni i pokažite interesovanje za ono što druga osoba očekuje od  putovanja.

Informer

- Najvažniji faktor je stav para. Ako je jedna osoba u vezi nepopustljiva, veza možda neće funkcionisati. Do svađe ne vode različite želje tokom putovanja, već nepopustljiva ličnost - dodala je Jiu.

Umesto da različita očekivanja i potrebe vidite kao problem koji treba rešiti, pokušajte da ih vidite kao priliku za učenje i timski rad. Pronađite zlatnu sredinu koja će vam omogućiti da uživate u putovanju.

Informer

Odvojite vreme za sebe

- Putovanje često podrazumeva da provodite mnogo vremena u neposrednoj blizini partnera, što može biti izazov za pojedince kojima je potrebno više ličnog prostora ili vremena za sebe da napune baterije. Čak i kada putujete zajedno, planirajte vreme odvojeno - naglasila je terapeutkinja.

Informer

 

Podelite troškove

Finansijske nesuglasice često mogu dovesti do napetosti i svađa tokom putovanja

Informer

 

Napravite plan puta

Pre nego što krenete na put, napravite plan puta. Parovi mogu smanjiti stres organizovanjem stvari unapred. To može biti rezervacija smeštaja, istraživanje destinacije i kreiranje plana puta.

- Ja sam veliki planer putovanja - moj muž nije. Uvek se udubim u recenzije na internetu pre nego što rezervišem smeštaj. Zatim sve stavim u naš zajednički kalendar da ne bi opterećivala muža  planiranjem i istraživanjem u kome ne uživa - rekla je Damona Hofman, terapeut za parove.

Informer

Ona je preporučila i tehnike za oslobađanje od stresa.

Možete se opustiti ako duboko dišete, meditirate ili slušate muziku.

- Budite strpljivi i blagi prema partneru i dajte sebi vremena da se prilagodite - zaključila je Dženi, prenosi Huffpost.

Informer