Autor: Informer.rs

06.09.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ovo su najlepše biblioteke u Evropi! Iznenadiće vas njihova raskoš i bogatstvo (FOTO)

Najlepše biblioteke u Evropi iznenađuju svojom raznolikošću.

Od raskošnih baroknih sala do modernih arhitektonskih čuda, ove biblioteke fasciniraju svojom lepotom i elegancijom i nude jedinstveno iskustvo za svakog posetioca.

Evo koje su najlepše biblioteke u Evropi:

Glavna gradska biblioteka u Stokholmu

Glavna gradska biblioteka je samo 15 minuta hoda severno od centra grada. Biblioteka se nalazi u opuštenoj četvrti Vasastan u Stokholmu.

Arhitekta Erik Gunar Asplunda je kreirao zaobljenu čitaonicu, koja je primer stokholmskog neoklasičnog stila iz dvadesetih godina XX veka.

Informer

Univerzitetska biblioteka u Varšavi

Univerzitetska biblioteka datira iz 1816. godine, a nova zgrada je svečano otvorena 1999.

Zelene rešetke u čitaonici i ružičasti detalji duž bakarne fasade čine zgradu veličanstvenom i razigranom, dok se grmoliki bršljan penje na zidove prema terasi sa četiri odvojene, podjednako bujne bašte.

Ulaz u biblioteku sadrži blokove sa spisima na različitim jezicima, uključujući Platonov tekst na starogrčkom i jedan na starom poljskom.

Informer

Biblioteka Triniti koledža u Dablinu


Istorija biblioteke datira od osnivanja koledža 1592. godine. Ovo je najveća je biblioteka u Irskoj.

Biblioteka sadrži više od 6 miliona štampanih tomova sa obimnim kolekcijama časopisa, rukopisa i različitih mapa.

Najpoznatiji deo biblioteke je sala dužine 65 metara. Takođe, u biblioteci se čuva rukopis "Knjiga iz Kelsa", star 1200 godina.

Informer

Biblioteka u Mafri u Portugalu


Ova barokna biblioteka iz 18. veka nalazi se u malom gradu Mafra u Portugalu i sadrži više od 36.000 tomova starih rukopisa i knjiga o različitim temama kao što su istorija, pravo, filozofija, medicina i teologija.

Ova biblioteka ima neobične stanovnike; tokom dana, kolonija slepih miševa spava iza polica za knjige ili napolju, u bašti palate.

Informer

Biblioteka u manastiru Strahov u Pragu


Biblioteka manastira u Strahovu je jedna od najvrednijih i najočuvanijih istorijskih biblioteka - njenu zbirku čini oko 200.000 tomova knjiga.

Najstariji deo biblioteke, barokna bogoslovska sala, osnovana je između 1671. i 1674. U obe sale dominiraju prelepe plafonske freske.

Informer

 

 

Biblioteka manastira Admont u Austriji


Biblioteka Admont se nalazi u Admontu, malom gradu pored reke En u Austriji.

Ovo je najveća manastirska biblioteka na svetu, a poznata je po baroknoj umetnosti, arhitekturi i rukopisima. Završena je 1776. godine, a izgrađena je u pozlaćenom stilu kasnog baroka.

Elegantan beli enterijer ima detalje ružičaste i zlatne boje. Biblioteka je lepo uređena, a bele dvospratne police za knjige ispunjene su do vrha teološkim knjigama.

Informer

Biblioteka Joanina u Koimbri u Portugalu


Sagrađena početkom osamnaestog veka po nalogu portugalskog kralja, biblioteka Joanina je namenjena skladištenju knjiga Univerziteta u Koimbri.

Biblioteka je podignuta u univerzitetskom dvorištu na ruševinama srednjovekovnog kraljevskog zatvora. Sadrži 60 hiljada knjiga, iz perioda od 16. do 18. veka.

Informer

Biblioteka Kraljevskog manastira Eskorijal u Španiji


Biblioteka manastira San Lorenco de El Eskorijal je velika španska renesansna biblioteka koju je osnovao Filip II.

Nalazi se u gradu San Lorenco de El Eskorijal i deo je nasleđa manastira El Eskorijal. Sam Eskorijal je najveća renesansna zgrada na svetu.

To je jedno od kraljevskih mesta u Španiji i funkcioniše kao manastir, bazilika, kraljevska palata, panteon, biblioteka, muzej, univerzitet, škola i bolnica.

Biblioteka sadrži 4.700 rukopisa  i 40.000 štampanih knjiga.

Informer