05.09.2024.

22:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Jadranski Bermudski trougao! Na ovom mestu kompasi prestaju da rade, nestaju brodovi i avioni

Naime, na tom području kompas prestajeda radi, a instrumenti postaju beskorisni nakon čega brodovi ostaju bez orijentacije.

Ovo područje nazivaju jadranskim "Bermudskim trouglom", a ovde su se u prošlosti dešavale pomorske nesreće i nestanak brodova.

Ovo područje su stariji ribari nazivali Vulkanski trougao jer se dešavalo da zbog magnetskih stena kompasi potpuno "polude".

Informer

 

Ovde je pronađeno osam brodskih i jedna avionska olupina.

Za ovaj tzv. jadranski "Bermudski trougao" znalo se još u 18. veku kada je italijanski putopisac Alberto Fortis zapisao da plovidba tim područjem može biti vrlo opasna.

U ovom trouglu najmističnije je ostrvo Jabuka, a od davnina su se o ovom ostrvu u Komiži prepričavale legende. Ovo područje najbolje je istražila bivša JNA, ali rezultate svojih radnji čuvala je u tajnosti.

Takođe, zanimljivo je da je pre nešto više od 30 godina legendarni istraživač Žak Kusto želeo da istraži viško područje, kao i područje oko zloglasnog trougla. Međutim, nikada se nije upustio u istraživanja jer mu je to zabranila Jugoslavenska ratna mornarica.