12.10.2024.

12:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Gradić iz bajke! Posetite Halštat - prelepo mesto čiji nestvaran krajolik osvaja na prvi pogled (FOTO)

Verovatno ste svi već više puta čuli za mali austrijski grad Halštat, smešten na jezeru, koji izgleda kao da je izašao iz neke bajke. Pre desetak godina ovo malo mesto je postalo hit, a sve zahvaljujući crtanom filmu Frozen. 

Halštat je gradić koji se nalazi na obali istoimenog jezera i okružen je Alpima. Regija kojoj pripada uvrštena je na listu kulturne baštine UNESCO. Smatra se za najstarije naseljeno mesto u Evropi, iz razloga što se u tom regionu nalazio prvi svetski poznat rudnik soli. Upravo tako je ovaj grad i dobio ime od starog keltskog naziva za so što znači „HAL“. 

Informer

 

Sve do 19. veka do Halštata se moglo doći samo čamcem ili uskom planinskom stazom. Da bi se napravio put, razbijane su stene i probijani tuneli jer se Halštat nalazi u uvali i jako mu je bilo teško prići. Možda je baš zbog toga ovaj gradić i sačuvao svoju bajkovitu lepotu.

Šta videti u Halštatu?

Mesto je mirno i idilično. Srednjovekovne zgrade ukrašene muškatlama i voćkama pored kuća daju posebnu čar ovom mestu. Svaki kutak je savršeno uređen, a sam pogled na jezero oduzima dah.

Tu je jedna velika ulica i u njoj sve što treba da vidite.

Halštatski muzej koji ima drugu najveću kolekciju na svetu umetničkih dela halštatske kulture. 

Informer

 

Poznata crkva sa svih fotografija uz samu obalu je  protestanska crkva koja je sagrađena 1505. godine. Na njoj se nalazi toranj stare crkve iz 1320. godine. Druga crkva koja krasi Halštat je katolička crkva.

Vidikovac Hallstatt skywalk – Welterbeblick

Jedna od znamenitosti koje morate da obiđete je vidikovac Hallstatt skywalk – Welterbeblick do kog može da se dođe žičarom ili peške. Vidikovac i rudnik soli se nalaze na istom brdu.

Vidikovac je udaljen oko 1 km od grada, ali sa popriličnim usponom. Staza je uređena i lepo obeležena. Potrebno je oko 50 minuta da se laganim hodom popnete do vrha.

Informer

 

Ovde možete da napravite pauzu u restoranu Rudolfsturm, ili da posetite Rudnik soli –najstariji rudnik soli na svetu, koji je sada muzej ili jednostavno uživati u pogledu. 

Činjenici da posetioci nisu ravnodušni prema Halštatu, ide u prilog i to da postoji replika celog grada koja je napravljena 2012. godine u južnoj kineskoj provinciji Guangdung.