Autor: Informer.rs

27.10.2024.

08:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovo selo je najlepše na svetu! Nalazi se na planinskoj litici i ima posebnu magiju (FOTO)

Gordes je selo u jugoistočnoj Francuskoj koje zbog jedinstvene lepote, položaja, kulturnog bogatstva i atmosfere, privlači turiste iz celog sveta. Magazin Travel and Leisure objavio je nedavno listu 26 najlepših sela i manjih gradova, a Gordes se sa razlogom našao na prvom mestu. 

Informer

 

Živopisni Gordes se nalazi visoko na litici iznad doline. Njegova istorija datira još od rimskog doba, a tokom srednjeg veka selo je poprimilo izgled koji i sada ima. 

Informer

 

Selo je karakteristično je po svojim uskim ulicama i prolazima, kao i srednjevjekovnom dvorcu iz kojeg se pruža pogled na dolinu i kamene kuće. Dvorac je izgrađen u 11. veku, a godinama kasnije je proširen i obnovljen. 

Informer

 

U Gordesu se nalazi i nekoliko muzeja, među kojima je "Moulin des Bouiloons" koji prati istoriju ruralnog života i muzej "Pol Mara" koji je posvećen umetniku koji je živeo u ovom selu.Tu su i mnoge zanimljive umetničke galerije.

Informer

 

Zbog izuzetno razvijene poljoprivrede Gordes je vremenom jako napredovao, a  poznat je i po proizvodnji keramike. Smatra se jednim od najlepših sela u Francuskoj, a tokom godine poseti ga mnogo turista.

Informer

 

Mnogi umetnici su boravili u selu Gordes i doprineli njegovoj slavi. Neki, kao što su Andre Lot, Mark Šagal, Viktor Vazareli i Pol Mara su živeli neko vreme u ovom selu.

Informer

 

Tokom leta Gordes je sedište mnogih kulturnih dešavanja - koncerata, festivala, izložbi.  Poznat i veomna posećen je Festival tartufa koji se organizuje svakog februara.

Informer

 

Gordes je udaljen 30 minuta od Avinjona, 2 sata i 40 minuta od Pariza vozom, a jedan sat avionom. Udaljen je dva sata od Nice.

Francuska nema samo najlepše selo na svetu. Glavni grad, Pariz, proglašen je ove godine za najbolju gradsku destinaciju.