Magazin
SLATKA TAJNA Džem od šljiva sa orasima
Sastojci
1,25 kg šljiva
2 dl crvenog vina ili soka od crnog grožđa
150 g očišćenih oraha
kesica limuntusa
1,15 kg šećera
kesica džemfiksa 1:1
Priprema
1. Šljive operite, izvadite im koštice, naseckajte ih, kao i orahe.
2. Šljive, vino i orahe pomešajte u šerpi, dodajte šećer, limuntus i džemfiks i sve dobro sjedinite. Kuvajte na jakoj vatri uz neprestano mešanje. Od trenutka kad provri, kuvajte najkraće još 3 minuta. Sklonite s vatre i skinite penu ako je potrebno.
3. Pripremljene staklene tegle napunite do vrha, zatvorite poklopcem na navoj. Napunjene tegle odmah okrenite naopako i u tom položaju ih ostavite da stoje oko 5 minuta.
Napomena: Orasi džemu znatno skraćuju rok trajanja, zato ga treba potrošiti brzo posle otvaranja tegle. Najbolja varijanta je da ga stavite u nekoliko manjih teglica.