18.05.2015.

19:12

Foto:

Magazin

HUMUS UMESTO MESA Obogatite jelovnik popularnim namazom

Humus je namaz koji se pravi od mešavine mlevenih leblebija, susam paste, limunovog soka i belog luka. Ime je dobio po arapskoj reči "hummus", što znači leblebija. Obično se jede uz pita hleb ili tortilje, komade sirovog povrća, može biti namaz, prilog, preliv za salatu.

Vegetarijanci ga koriste kao zamenu za meso, a preporučuje se i dijabetičarima


Leblebije, sastojak koji je zastupljen u najvećem procentu, dobar su izvor proteina. Sadrže mnogo biljnih vlakana, pa deluju blagotvorno na organe za varenje. Tako se uz humus produžava osećaj sitosti, a vegetarijanci ga koriste kao zamenu za meso. Samo 100 g kuvanih leblebija ima čak 15 g kompletnog biljnog proteina. Imaju nizak glikemijski indeks, povoljno utiču na regulaciju šećera u krvi i na smanjenje lošeg holesterola, pa je humus dobar i za dijabetičare. Sadrže veoma važne minerale, magnezijum i gvožđe, kao i veliki broj vitamina B1, B2, B5 i C.
Poznavaoci ove namirnice smatraju da je najveća lepota konzumiranja humusa u - jednostavnosti. Čak i sendvič koji čini parče crnog ili integralnog hleba namazan humusom uz komad nekog svežeg povrća predstavlja ukusan i zdrav obrok.
U različitim svetskim kuhinjama osnovni recept za humus se obogaćuje drugim namirnicama poput semenki bundeve, šitaki pečuraka, kukuruzom, mlevenom paprikom, pa i ajvarom.
Mnoge poznate ličnosti širom sveta opčinjene su ukusom ove hrane, ali i njenim dejstvom na zdravlje. Lejdi Gaga, Kejt Mos, En Hatavej, Natali Portman samo su neke od zvezda koje gotovo svakodnevno konzumiraju ovu namirnicu.

 

Tagovi: