Magazin
OMILJENI SIR Napravite domaći kačkavalj!
Šest litara mleka kuvjte sa 2 kašike soli (da vri 10 minuta), zatim sklonite sa ringle. Odmah dodajte (u vrelo mleko) 3 kašike esencije, pa kuvajte još 5 minuta uz neprestano mešanje varjačom. Šerpu od 1-2 litara obložiti gazom, pa preko gaze sipati vruće mleko, preklopiti gazom, pa preko toga staviti neki težak predmet i tako držati nekoliko sati dok se potpuno ne ohladi.
Kad se ohladi kačkavalj staviti na tanjir i držati ga u frižideru jedan dan na jednu stranu, a drugi dan ga okrenuti na drugu stranu da se suši.
Ako želite aromatični sir i kačkavalj, pre nego što stavite u gazu da se cedi umešajte 1 kašiku domaćih suvih začina, sitno iseckan peršunov list, kašičicu origana i nekoliko češnjeva zdrobljenog belog luka.
Ova priprema sira i kackavalja zahteva malo vise vremena i strpljenja, ali kad vidite rezultate svog truda i kada dobijete pohvale od dragih ljudi, nećete zažaliti za uloženi trud i vreme.