18.09.2015.

19:43

Foto:

Magazin

ZA TILI ČAS Ova tri jela vam preporučujemo da probate ovog vikenda

1. Kroketi s maslinkama

SASTOJCI:

  • 160 g rendane gaude
  • 160 g mekog brašna
  • 120 g maslaca
  • 30 punjenih crnih masliki

PRIPREMA:

Pomešati sitno rendani sir, brašno i omekšali maslac, pa zamesiti čvrsto, ali gipko testo. Pripremljenu smesu podeliti na jednake komadiće, pa formirati male krugove u čiju sredinu treba umetnuti oceđene maslinke. Krokete ređati na papir za pečenje, a rerun ugrejati na 200 stepeni. Kuglice peći 15 minuta, a kada su gotove tanjir dekorisati sa par maslinki i peršunom.

2. Testenina sa tikvicom i šargarepom

SASTOJCI:

  • 250g testenine
  • tikvica srednje veličine
  • četiri šargarepe
  • crni luk
  • čeno belog luka
  • 100ml pavlake za kuvanje
  • čaša bujona
  • so, biber

PRIPREMA:

Sitno iseckati crni i beli luk, pa ih na malo ulja propržiti. Potom oprati i očistiti tikvicu i šargarepe, pa ih sitno narezati na kolutiće i kratko ispržiti zajedno sa lukom. Preko povrća posuti bujon, pa poklopiti i ostaviti da se prokuva nekoliko minuta na srednjoj temperaturi. Paralelno pripremiti testeninu prema uputstvu sa pakovanja, a kada je gotova dodati je u posudu sa povrćem i preliti pavlakom za kuvanje. 
Kada se sastojci dobro umešaju, začiniti solju i biberom i poslužiti.

3. Zapečeni pire krompir sa slaninom

SASTOJCI:

  • pet krompira
  • 100 g krem sira
  • 125 ml kisele pavlake
  • 100 g maslaca
  • 65 ml mleka
  • kašika luka u prahu
  • kašičica soli
  • biber
  • pet šnita slanine
  • 100 g dimljenog kačkavalja
  • struk mladog luka

PRIPREMA:

Krompir oljuštiti, iseći na kocke, naliti vodom, poklopiti i ostaviti da se kuva dok ne provri. Potom smanjiti temperaturu i kuvati još 10 minuta dok potpuno ne omekša, te ga izvaditi i procediti. Izgnječiti ga zajedno sa krem sirom, maslacem i keselom pavlakom. Dodati začine i sve dobro izmešati. Slaninicu iseći na komadiće pa je ispržiti u tiganju i paziti da se ne prepeče. Izvaditi je na kuhinjski papir da se ocedi od viška masnoće. Vatrostalnu posudu podmazati maslacem, pa je popuniti sa pire krompirom, na koji se slaže slanina, potom i mladi luk, a na kraju i izrendanim kačkavaljem. Prekriti folijom i peći na 170 stepeni oko 40 minuta. Poslužiti toplo.

Tagovi: