Magazin
ZAOBIĐITE PREHLADU Prilagodite ishranu godišnjem dobu!
Tek kada o tome počnemo razmišljati, shvati ćemo da je to jedna savršena harmonija i da mi nismo usklađeni s njom. Ljudi bi trebali biti u skladu s prirodom i konzumirati namirnice kako dolaze s godišnjim dobima.
Voće, povrće i žitarice su na vrhu zrenja. Nakon leta energija počinje opadati, česte su promene vremena koje mogu uticati na pad naše energije i promene raspoloženja.
Za ublažavanje tih promena preporučuje se konzumiranje sezonskog voća i povrća. Jesenje bundeve, korenasto povrće, kelj, žitarice, bela repa, kupus, proso, luk su savršeni za ovo doba godine!
Leti su bubrezi i mehur opterećeni velikom količinom vode, voćem, slanim grickalicama i upravo je to razlog zašto u jesen imamo puno viroza i prehlada. Da bismo izbegli prehladu, potrebno je jesti kremaste čorbe od bundeve, smeđ pirinač, kao i mahunarke.
Potrebno je jesti više algi, meso dva do tri puta nedeljno, a voće (grožđe, kruške, jabuke, dunje) samo kao slatki međuobrok u jutarnjim satima. Takođe, ljuti začini su odličan odabir za jesen.