30.05.2016.

14:01

Foto:

Magazin

BEZ PUNO MUKE Napravite domaći džem od jagoda!

POTREBNO JE

500 g očišćenih jagoda
1 ½ šolja šećera
sok  od jednog limuna
1 sterilisana tegla

PRIPREMA

Ukoliko još niste, jagode najpre očistite od peteljki i dobro operate. Iseckajte jagode i stavite ih u veću vatrostalnu posudu, pa ih pošećerite i dodajte limunov sok. Dobro promešajte voće, stavite posudu u mikrotalasnu i pojačajte na najjaču temperaturu na četiri minuta.

Nakon toga, izvadite posudu, promešajte smesu, a zatim vratite na još 15 minuta. Za to vreme uzmite tanjir i stavite ga da odstoji u zamrzivaču. Kada primetite da će džem proključasti, isključite mikrotalasnu, promešajte ga, ostavite da se „smiri”, pa ponovo vratite i nastavite kuvanje.

Nakon 15 minuta džem će biti još uvek prilično redak, a proverićete da li je gotov tako što ćete izvaditi tanjir iz zamrzivača i sipati jednu kašiku džema na njega, a zatim ga vratite u zamrzivač na dva do tri minuta. Ako je džem dovoljno gust, znači da je gotov.

Ako vam se učini da je još uvek redak, vratite ga u mikrotalasnu i kuvajte još koji minut, a zatim ponovite test. Sipajte džem u sterilisane tegle i uživajte u ukusu.

 

Tagovi: