19.09.2016.

17:22

Foto:

Magazin

ZIMNICA - DOMAĆA ILI KUPOVNA? Šta zapravo kupujemo u teglama?

Da li kupiti industrijsku zimnicu ili praviti domaću? Nedostatak vremena mnoge opredeljuje za prvu opciju, ali šta zapravo kupujemo u teglama pitanje je na koje nije lako odgovoriti. Nažalost, na mnogim od njih etikete sa deklaracijama su nepotpune. Situacija je, čini se, najproblematičnija kod džemova i marmelada, na kojima često ne piše udeo voća u samom proizvodu, već samo procenat suve matarije, što običnom potrošaču ne znači mnogo. 

(Ne)sezonsko voće

Nutricionista Branka Mirković se slaže da nije lako u marketima odabrati kvalitetnu zimnicu po pristupačnoj ceni.

Mnogim ljudima, a posebno deci i starijima, smetaju industrijski konzervansi koje unose sa zimnicom

- Kada je reč o marmeladama, džemovima i pekmezu, ključ je u tome koliko se struktura voća vidi, da li se mnogo, srednje ili malo usitnjava. Savet je da uvek dobro pročitate deklaraciju da vidite koliko zaista ima voća, a koliko šećera i drugih dodataka. Kvalitetna zimnica je ona koja ima veći procenat voća u sebi. Slatke zimnice se konzerviraju kuvanjem sa šećerom uz dodavanje pektina, ali ako ima malo voća i puno ostalih dodataka, to znači da postoje i veštačke boje i ukusi koji nadoknađuju malu količinu voća - upozorava Mirkovićeva.

PRSTE DA POLIŽEŠ! Sedam ZLATNIH pravila uspešne ZIMNICE!

Proizvođači pritom ne prave zimnicu samo u sezoni voća, već tokom cele godine. 

Šta kaže Pravilnik o proizvodnji zimnice

Kada je reč o džemovima i marmeladama, nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić upozorava da je na tržištu najzastupljenija marmelada koja se često proizvodi od hemijski konzervisane pulpe.
- Prema pravilniku, džem mora da sadrži najmanje 65 odsto suve materije, od čega najmanje šest odsto mora da bude voće. Ako je reč o jagodastom voću, to je pet odsto. Marmelada sadrži najmanje 67 odsto suve materije, od čega najmanje sedam odsto mora da potiče iz voća (jagodastog i citrusa pet procenata). Prema Pravilniku, od ukupne suve materije gotovog proizvoda 5-7 odsto mora biti suva materija voća, a ostalo je dodati šećer. Dakle, samo 5-7 odsto je voće! 

- Sveže voće veoma često ne prolazi sve kontrole i bude različitog kvaliteta i svežine. Do pripreme se drži u hladnjačama ili kao poluprerađen proizvod, a potrošač nikada ne može da zna koje je to vreme. Voće zbog toga izgubi na nutritivnoj vrednosti, kao i boju i ukus, pa proizvođači dodaju industrijske boje i ukuse. Veoma često za novac ne dobijemo očekivan kvalitet - objašnjava Branka Mirković. 

Od 65 odsto suve materije mora da sadrži kvalitetan džem, svega 5-7 odsto mora da bude voće?! 

"Nasilno" kiseljenje

Kada je reč o slanoj zimnici, odnosno onoj napravljenoj od povrća, naši sagovornici smatraju da je situacija nešto bolja nego kod slatke, jer golim okom možemo da vidimo kako izgleda povrće. 

- Tegle su najčešće providne, pa tako vizuelno možete da procenite količinu i kvalitet povrća, ali ipak čitajte deklaracije, koliko ima i koje vrste konzervansa, boja i pojačivača ukusa. Danas ima sve više alergija, akutnih, hroničnih ili sezonskih. Imunobolestima, a ima ih mnogo, uglavnom iritaciju i stimulaciju prave konzervansi. Mnogim ljudima, a posebno deci i starijima, smetaju industrijski konzervansi koji se unose zimnicom. Kada se u domaćinstvima kiseli povrće, koristi se malo ili ne koristi nimalo sirćeta ili esencije i proces je duži. Industrijski proizvedena zimnica ima kraći rok pripreme i zato se koristi "nasilno" kiseljenje i upotrebljava se više kiseline. U slanim zimnicama se koristi i mnogo šećera da neutrališe pojačanu kiselinu i zato budite oprezni i proverite sadržaj šećera - objašnjava Branka Mirković, i dodaje:

DOMAĆICA! Svinjski file s jabukom

Uvek dobro pročitajte deklaraciju da vidite koliko zaista ima voća, a koliko šećera i drugih dodataka u džemu

- Kod obrade paradajza, pirea ili soka dodaju se pojačivači boje i ukusa. To je jednostavno zaključiti jer je razlika u boji domaćeg i industrijskog veoma primetna. I kod prerađenih paprika treba biti obazriv. Često se, naime, osim nedozvoljenih sastojaka, u pindžurima i ajvarima nalazi veći sadržaj tečnosti od dozvoljenog. 

Kesa leda

Zaleđena zimnica je veoma različitog kvaliteta. Kese su uglavnom veoma atraktivne, ali neprovidne su, a sa slikama voća i povrća koje mame. Kada ih otvorite, vidite da su plodovi različitog kvaliteta.

(FOTO) VEČERA OD DVA MILIONA DOLARA! Voze vas helikopterom i dobijate dijamantski prsten!

- Često su i prodavci odgovorni jer loše skladište zaleđeno voće i povrće, pa kupite kesu leda. Postoje velike razlike u kvalitetu, a manje su razlike u ceni. Loše zamrznuto povrće gubi na nutritivnim vrednostima i zato se vrednosti na deklaraciji veoma razlikuju od realnih - objašnjava Mirkovićeva, i poručuje: 

- Ako ne pripremate sami zimnicu, savet je da prvo odvojite vreme i pročitate deklaracije, uporedite u prodavnici različite proizvođače i cene. Kupite manje pakovanja onih proizvoda koji vam se učine kvalitetnijim, a cena vam je prihvatljiva. Probajte i napravite odabir, kasnije ćete kupovinu obaviti brzo i jednostavno. Potrošač je taj koji bira, a loši proizvođači nestaju sa tržišta samo ako se njihov proizvod ne kupuje. 


 

 

         

Tagovi: