30.01.2017.

09:51

Foto:

Magazin

(FOTO) SLATKI ZIMSKI KLASICI! Kad iz kuhinje zamiriše na rendanu koru od pomorandže i vanilu i komšije će neplanski svratiti!

1. Bomboloni

SASTOJCI:

  • 500 g brašna
  • 50 g šećera
  • kesica suvog kvasca
  • vanilin-šećer
  • rendana kora pomorandže
  • prstohvat soli
  • 250 ml mleka
  • tri jajeta
  • 50 g maslaca
  • suncokretovo ulje

ZA KREM:

  • 500 ml mleka
  • vanilin-šećer
  • šest žumanaca
  • 150 g šećera
  • 40 g brašna

PRIPREMA:

U većoj činiji pomešati brašno, šećer, vanilin-šećer, kvasac i koru pomorandže. Dodati mleko, sjediniti, pa dodavati jedno po jedno jaje i mesiti. Postepeno dodavati maslac i zamesiti testo, pa ga nekoliko puta lupiti o radnu površinu. Ostaviti da nadođe, pa opet lupiti nekoliko puta. Kad se testo udvostruči, kidati komade rukama i praviti loptice. Krofne pržiti u vrelom ulju dok ne porumene, pa ih vaditi na ubrus da se ocede od viška ulja. Kad se ohlade, krofne uvaljati u šećer.
Mleko skuvati s vanilin-šećerom, pa skloniti s ringle i malo prohladiti. Žumanca penasto umutiti sa šećerom, dodati brašno, promešati, pa postepeno dodavati mleko i neprekidno mutiti. Vratiti na vatru i kuvati dok se ne zgusne. Smesu prebaciti u poslastičarski špric, puniti bombolone, pa poslužiti.

(FOTO) DIVLJI RECEPTI! Ova četiri jela iskoristite za specijalne prilike, jer su zaista SPECIJALITETI!

Shutterstock

2. Švarcvald torta

SASTOJCI:

  • 10 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 30 kašika mlevenih oraha
  • dva praška za pecivo

ZA CRNI FIL:

  • litar mleka
  • 15 kašika šećera
  • 100 g gustina
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g crne čokolade
  • 250 g maslaca

ZA BELI FIL:

  • 300 g bele čokolade
  • 300 g šlaga
  • 500 g višanja

ZA DEKORACIJU:

  • slatka pavlaka
  • rendana čokolada
  • kandirane višnje

PRIPREMA:

Posebno umutiti pet žumanaca sa pet kašika šećera. U drugoj činiji napraviti čvrst šne od pet belanaca, pa obe smese polako sjediniti i umešati 15 kašika mlevenih oraha i prašak za pecivo. Od ove mase ispeći koru, pa ponoviti postupak sa preostalim materijalom. U mleku skuvati sirup od gustina i šećera, pa sačekati da se ohladi. Potom umutiti maslac sa šećerom u prahu, izrendati čokoladu, pa spojiti smese. Za drugi fil je potrebno skuvati višnje, kako bi pustile svoj sok koji se koristi za natapanje kora. Umutiti šlag, pa u njega umešati izrendanu belu čokoladu.
Kada su svi sastojci pripremljeni, prvu koru naprskati sokom od višanja, pa nafilovati polovinom crnog fila. Po crnom filu rasporediti nekoliko višanja, pa odozgo naneti polovinu bele smese. Postaviti drugu koru, pa ponoviti proces. Tortu ukrasiti šlagom, izrendanom crnom čokoladom i kandiranim višnjama.

Informer

3. Pita sa kruškama

SASTOJCI

  • 200 g pšeničnog brašna
  • 100 g integralnog brašna
  • 50 g šećera
  • kesica vanilin-šećera
  • prstohvat soli
  • 125 g maslaca
  • jaje
  • kašika kisele pavlake

ZA FIL:

  • 400 ml čaja od nane
  • pet kašika šećera
  • kesica pudinga od vanile
  • 50 g maslaca
  • četiri veće kruške
  • malo cimeta

PRIPREMA:

U posudu staviti brašno, maslac isečen na listiće, šećer, jaje, pavlaku i malo soli, pa zamesiti testo. Umotati ga u foliju i staviti u frižider na najmanje pola sata. U međuvremenu pripremiti čaj od nane, pa u njemu skuvati puding od vanile sa šećerom. Prohladiti, pa sjediniti sa maslacem. Tri kruške iseckati i umešati u puding. Pleh obložiti papirom za pečenje, testo razvaljati i premestiti u pleh, pa odozgo rasporediti fil. Preostalu krušku iseći na listiće, pa staviti preko fila. Posuti cimetom i peći u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Shutterstock

4. Kolač sa grizom i kokosom

SASTOJCI:

  • šolja šećera
  • šolja brašna
  • šolja kokosovog brašna
  • šolja ulja
  • šolja mleka
  • šolja griza
  • prašak za pecivo
  • vanilin-šećer
  • tri jajeta

ZA SIRUP:

  • dve šolje šećera
  • šolja vode
  • dve kašike soka
  • od limuna

PRIPREMA:

Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati brašno, kokos, ulje, mleko, griz, prašak za pecivo i vanilin-šećer. Sve dobro sjediniti, pa sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
U međuvremenu skuvati sirup od šećera i vode. Kad počne da ključa, dodati sok od limuna i kuvati još minut-dva. Vreo kolač preliti sirupom i ostaviti da se ohladi. Seći na kocke i poslužiti sa slatkom pavlakom.

Tagovi: