03.02.2017.

09:41

Foto:

Magazin

(FOTO) PIKANTNE ĐAKONIJE! Ne morate biti ljuti da biste se fino zaljutili, uživajte u našim receptima!

1. Čili kon karne

SASTOJCI:

  • 600 g mlevene junetine
  • dve glavice crnog luka
  • sedam čenova belog luka
  • 800 g paradajz pelata
  • 400 g crvenog pasulja
  • dve kašičice tucane ljute paprike
  • ljuta papričica
  • origano
  • kim
  • tri kašike ulja
  • dve kockice crne čokolade
  • so i biber

PRIPREMA:

U tiganju zagrejati ulje, pa propržiti sitno seckani crni luk. Posoliti, dodati mleveno meso, pa nastaviti dinstanje dok meso ne dobije lepu boju. Dodati pasirani beli luk, usitnjeni paradajz pelat i začine. Dinstati na umerenoj temperaturi oko 50 minuta.
Pred kraj kuvanja dodati oceđeni crveni pasulj i crnu čokoladu. Krčkati još nekoliko minuta, pa skloniti s vatre i poslužiti uz pirinač ili bareni krompir.

Shutterstock

2. Dagnje u ljutom sosu

SASTOJCI:

  • kilogram dagnji
  • 250 ml sosa od paradajza
  • glavica crnog luka
  • čen belog luka
  • ljuta papričica
  • tabasko sos
  • svež peršun
  • kuvano jaje
  • maslinovo ulje
  • so, biber

PRIPREMA:

Dagnje dobro oprati i očistiti. Otvorene dagnje baciti, a preostale skuvati na pari. Kad se dagnje otvore, baciti jedan deo oklopa i ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. U tiganju zagrejati maslinovo ulje, pa kratko propržiti iseckan crni i beli luk. Dodati sos od paradajza, ljutu papričicu, tabasko sos, iseckano jaje, so i biber. Dinstati još pet-šest minuta, pa dobijenom smesom napuniti dagnje. Posuti peršunom i peći u rerni na 180 stepeni još desetak minuta.

Shutterstock

3. Mađarski gulaš

SASTOJCI:

  • 800 g junetine
  • pola kašičice mlevenog kumina
  • limun
  • tri glavice crnog luka
  • dve kašike paradajz pirea
  • 150 g korena celera
  • 700 ml bistre supe
  • maslinovo ulje
  • tri čena belog luka
  • kašičica ljute mlevene paprike
  • kašika sirćeta
  • 150 g šargarepe
  • so, biber, začini

PRIPREMA:

Meso oprati, prosušiti, očistiti od žilica i viška masnoće, pa iseći na kocke veličine zalogaja. Posoliti, pobiberiti, začiniti kuminom, majčinom dušicom, korom limuna i začinima po izboru, pa ostaviti da malo odstoji.
U većoj šerpi zagrejati ulje, te kratko propržiti iseckan crni i beli luk. Umešati mlevenu papriku i koncentrat paradajza, promešati, pa ubaciti meso i pržiti dok ne ispari višak tečnosti. Dodati šargarepu i celer, naliti supom, dodati sirće i peršun, pa poklopiti i krčkati na laganoj vatri još 90 minuta.

Shutterstock

4. Pikantna pica sa kulenom i papričicama

SASTOJCI:

  • 400 g oštrog brašna
  • 100 g mekog brašna
  • kesica kvasca
  • kašičica soli
  • dve kašike maslinovog ulja
  • kašičica šećera
  • 350 ml vode
  • ZA NADEV:
  • paradajz pelat
  • 100 g gaude
  • 100 g mocarele
  • ljuta papričica
  • 80 g kulena
  • bosiljak, origano

PRIPREMA:

U toploj vodi razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i maslinovim uljem, pa ostaviti da proradi. U veću posudu sipati obe vrste brašna, dodati so i promešati. Potom sipati kvasac, pa zamesiti testo. Ostaviti na toplom da nadođe i da se testo udvostruči, pa ga premesiti i rastanjiti oklagijom. Prebaciti u podmazan i brašnom posut pleh, pa premazati usitnjenim pelatom. Odozgo rasporediti tanko sečen kulen, rendanu gaudu, iscepkanu mocarelu i ljutu papričicu, pa začiniti bosiljkom i origanom. Peći u rerni na 250 stepeni oko 10-15 minuta.


(FOTO) EKSPRES KUHINJA! Dva doručka koja su gotova za 15 minuta, preostale pronađite u dodatku Iće i Piće!

Tagovi: