Magazin
(FOTO) PIKANTNE ĐAKONIJE! Ne morate biti ljuti da biste se fino zaljutili, uživajte u našim receptima!
1. Čili kon karne
SASTOJCI:
- 600 g mlevene junetine
- dve glavice crnog luka
- sedam čenova belog luka
- 800 g paradajz pelata
- 400 g crvenog pasulja
- dve kašičice tucane ljute paprike
- ljuta papričica
- origano
- kim
- tri kašike ulja
- dve kockice crne čokolade
- so i biber
PRIPREMA:
U tiganju zagrejati ulje, pa propržiti sitno seckani crni luk. Posoliti, dodati mleveno meso, pa nastaviti dinstanje dok meso ne dobije lepu boju. Dodati pasirani beli luk, usitnjeni paradajz pelat i začine. Dinstati na umerenoj temperaturi oko 50 minuta.
Pred kraj kuvanja dodati oceđeni crveni pasulj i crnu čokoladu. Krčkati još nekoliko minuta, pa skloniti s vatre i poslužiti uz pirinač ili bareni krompir.
2. Dagnje u ljutom sosu
SASTOJCI:
- kilogram dagnji
- 250 ml sosa od paradajza
- glavica crnog luka
- čen belog luka
- ljuta papričica
- tabasko sos
- svež peršun
- kuvano jaje
- maslinovo ulje
- so, biber
PRIPREMA:
Dagnje dobro oprati i očistiti. Otvorene dagnje baciti, a preostale skuvati na pari. Kad se dagnje otvore, baciti jedan deo oklopa i ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. U tiganju zagrejati maslinovo ulje, pa kratko propržiti iseckan crni i beli luk. Dodati sos od paradajza, ljutu papričicu, tabasko sos, iseckano jaje, so i biber. Dinstati još pet-šest minuta, pa dobijenom smesom napuniti dagnje. Posuti peršunom i peći u rerni na 180 stepeni još desetak minuta.
3. Mađarski gulaš
SASTOJCI:
- 800 g junetine
- pola kašičice mlevenog kumina
- limun
- tri glavice crnog luka
- dve kašike paradajz pirea
- 150 g korena celera
- 700 ml bistre supe
- maslinovo ulje
- tri čena belog luka
- kašičica ljute mlevene paprike
- kašika sirćeta
- 150 g šargarepe
- so, biber, začini
PRIPREMA:
Meso oprati, prosušiti, očistiti od žilica i viška masnoće, pa iseći na kocke veličine zalogaja. Posoliti, pobiberiti, začiniti kuminom, majčinom dušicom, korom limuna i začinima po izboru, pa ostaviti da malo odstoji.
U većoj šerpi zagrejati ulje, te kratko propržiti iseckan crni i beli luk. Umešati mlevenu papriku i koncentrat paradajza, promešati, pa ubaciti meso i pržiti dok ne ispari višak tečnosti. Dodati šargarepu i celer, naliti supom, dodati sirće i peršun, pa poklopiti i krčkati na laganoj vatri još 90 minuta.
4. Pikantna pica sa kulenom i papričicama
SASTOJCI:
- 400 g oštrog brašna
- 100 g mekog brašna
- kesica kvasca
- kašičica soli
- dve kašike maslinovog ulja
- kašičica šećera
- 350 ml vode
- ZA NADEV:
- paradajz pelat
- 100 g gaude
- 100 g mocarele
- ljuta papričica
- 80 g kulena
- bosiljak, origano
PRIPREMA:
U toploj vodi razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i maslinovim uljem, pa ostaviti da proradi. U veću posudu sipati obe vrste brašna, dodati so i promešati. Potom sipati kvasac, pa zamesiti testo. Ostaviti na toplom da nadođe i da se testo udvostruči, pa ga premesiti i rastanjiti oklagijom. Prebaciti u podmazan i brašnom posut pleh, pa premazati usitnjenim pelatom. Odozgo rasporediti tanko sečen kulen, rendanu gaudu, iscepkanu mocarelu i ljutu papričicu, pa začiniti bosiljkom i origanom. Peći u rerni na 250 stepeni oko 10-15 minuta.