05.03.2017.

15:16

Foto:

Magazin

SPREMNI ZA POST! Zašto je riba poskupela i kako da kupite svežu?

Pravilo uskršnjeg posta nalaže da se riba jede samo dva puta u toku 40 dana, ali se toga ne pridržavaju baš svi koji poste i ribu jedu češće.

Cene ribe je od od božićnog posta do sada porasla, negde čak i preko 100 dinara po kilogramu. Tako sada šaran iz gazdinstva Ečka, umesto 350 koliko je vredeo zimus, košta 540 dinara.

 

 

A post shared by Fishbras ™ (@fishbras) on Feb 26, 2017 at 7:58am PST

 

Razlog?

Zato što je proizvodnja opala, uglavnom zbog jake i duge zime. 

Iz ribarskog gazdinstva Ečka na tržište šalju ribu iz rezervi, pa šaran koji je izlovljen za ovu sezonu umesto tri, u proseku teži dva kilograma.

- Što se tiče cene ona je, nažalost, u nekom blagom porastu, što nam govori da tržište nije zadovoljeno količinom. Ribe definitivno u onoj količini koja je potrebna tržištu nema - objašnjava za RTS Dejan Zeak iz ribarskog gazdinstva Ečka.

 

 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver) on Jan 31, 2017 at 6:34am PST

 

Kako ćete znati da li je riba sveža?

Dobro je pogledajte: riba koja nije sveža ima bledu boju, pigmentacija krljušti je slabija, nema sjaj. Takođe, sveža riba bi trebalo da bude sluzava, ali ta sluz je providna "čista", a ne zamućena, "mlečna", što je slučaj kod ribe koja nije skoro ulovljena.

I oči ribe vam mogu reći da li je treba kupiti ili ne. Riba koja nije bila zamrzavana, i koja je skoro ulovljena, ima sjajne oči, koje nisu upale.

- Mušterije koje se razumeju uvek pipu ribu jer ona koja je sveža ima elsatičnu kožu, a bajata nema. Znače, pipnite prstom kožu - ako ostane udubljenje znači da ne treba da je kupite, a ako se koža odmah vrati znači da je riba sveža - objasnio nam je prodavac ribe na pijaci "Bajloni" u Beogradu, i dodao da tražite od prodadvca kesu, da ne pipate ribu golim rukama.

 

 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver) on Jan 24, 2017 at 1:39am PST

 

- Zamislite kada bih svima dao da je pipnu! Džabe onda što je sveža, a ispipana prljavim rukama.

Što se mirisa tiče, birajte ribu koja "smrducka" na reku ili na more, na biljke među kojim je živela. Riba koja nema miris je verovatno bila zamrznuta, a ona koja "miriše" kiselkasto sigurno je bajata.

I na kraju, ako je čistite sami kod kuće, znajte da unutrašnji oragani takođe mogu da ukažu na to da li ste dobro izabrali. Bubrezi treba da budu crveni, kao i svi drugi organi, da deluju sveže, kao da su još u funkciji.

 

 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver) on Nov 15, 2016 at 4:26am PST

 

Ako niste sigurni u to da li znate da prepoznate svežu ribu ili ne, onda kupite zamrznutu, u supermarketu, jer je i to bolje od bajate ribe, za koju ne znate gde je ulovljena. Duboko zamrzavanje hrane ubija mnoge bakterije, samo proverite rok trajanja na pakovanju.

I na kraju, držite se one narodne izreke: peci ribu dok joj ne ispadnu oči, da ne bi ispale tebi kada je budeš jeo.

Tagovi: