18.04.2017.

08:00

Foto:

Magazin

(RECEPTI) JAJA NA STO NAČINA: Šta sa onima koja su ostala posle Vaskrsa?

Važno je reći da se ne preporučuje više od dva do tri jaja u toku dana

Šarena, ofarbana jaja su neizbežna vaskršnja dekoracija. Praznik počinje kucanjem jaja, ona se daruju i primaju, svi se raduju divnim bojama, ali i kad im u dvoboju jaje ostane čitavo. Uvek se pripremi mnogo više nego što se pojede, te se već sutradan pitamo šta uraditi s njima.

Nutricionista Branka Mirković nudi nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da što zanimljivije iskoristite preostala jaja.

- Važno je reći da se ne preporučuje više od dva do tri jaja u toku dana po osobi, ne dozvolite da vas praznici ponesu. Prvo odvojte polupana od celih jaja, a u frižideru ih možete čuvati nekoliko dana. Prvo, naravno, koristite polupana jaja - savetuje Branka. Ovo su njeni predlozi...

* Kuvana jaja su odličan dodatak salatama od svežeg povrća, a tako ćete dobiti kompletan i kvalitetan obrok. Isecite ih na kriške ili krugove i dodajte na kraju, kad je salata gotova.

* Obarite karfiol ili brokoli, jaja isecite na kriške. Pomešajte pavlaku sa začinima, prelijte preko povrća i jaja i zapecite u rerni.

* Napravite musaku od krompira sa kuvanim jajima. Isecite krompir na kolutove, malo probarite i složite u sud za pečenje u koji ste stavili malo ulja. Slažite krompir, jaja, krompir, pa jaja i prelijte začinjenom pavlakom. Radi boljeg ukusa možete gornji sloj posuti rendanim kačkavaljem.

Shutterstock

* Napravite namaz za doručak od izgnječenog sira i narendanih jaja. Dobro promešajte i začinite po ukusu.

* Napravite salatu od testenine, jaja i seckane šunke. Jednostavno se pravi, a odlična je večera.

* Obarite testeninu, isperite i prohladite. Dodajte seckana jaja, šunku i malo kiselih krastavaca. Sjedinite sa pavlakom u koju ste dodali malo majoneza i senfa i obrok salata je gotova.

Važno je reći da se ne preporučuje više od dva do tri jaja u toku dana

 

* Spremite krompir salatu sa jajima i mladim lukom. Mladi luk isecite na santimetar dužine, jaja na osmine, pa začinite sa malo majoneza i senfa. Napravite krompir salatu i dodajte kriške kuvanih jaja. Začinite po ukusu.

* Probajte jaja sa puterom i začinskim travama. Izrendajte jaja, sitno iseckajte peršun, narendajte čen belog luka, posolite i pobiberite. Otopljen puter na sobnoj temperaturi dobro izmešajte sa smesom. Ovaj namaz može duže da stoji, a možete ga i urolati u PVC foliju i čuvati u zamrzivaču. Odličan je kao namaz, ali i dodatak šniclama ili povrću.

* Kuvana i izrendana jaja možete dodati čorbama, varivima, pireu od krompira, šargarepe ili od nekog drugog povrća.

* Napravite đuveč od povrća i pirinča i dodajte jaja.

* Jaja se odlično slažu i sa rižotom od pečuraka.

RECEPTI:

Salata sa kaparom, crvenim lukom i mirođijom

Sastojci: 6 tvrdo kuvanih jaja, kašičica preliva od limunovog soka, iseckan crveni luk, kašičica mirođije, 2 kašičice mlevenog kapara, Ľ grčkog jogurta, prstohvat soli, biber po ukusu.
Priprema: Iseckati kuvana jaja na četvrtine i osmine. Sve ostale sastojke pomešati zajedno sa jajima i posuti začinima. Servirati sveže pripremljenu ili ohlađenu.

Hrono doručak s jajima

Sastojci: jaje, 80 g slanine, sveža potočarka, 2 kriške integralnog hleba (130 g).
Priprema: Na kriške hleba staviti tvrdo kuvana jaja iseckana na tanje kriške, dodati so i biber po ukusu, preko staviti hrskavu slaninu isprženu u sopstvenom soku i potočarku.

Shutterstock

Brzi sendvič

Sastojci: 2 kuvana jajeta, 50 g mladog sira, zelena salata, sitno seckana sveža crvena ili zelena paprika, pola kašičice mlevenog origana, bosiljka ili mirođije, 2 tanje kriške integralnog hleba.
Priprema: Ispasirati kuvana jaja zajedno sa mladim sirom, staviti zelenu salatu na krišku hleba, preko toga dodati ispasirana jaja i sir, začiniti, posoliti po ukusu. Dodati papriku.

Sendvič sa jajima i sardinom

Sastojci: 2 jajeta, 50 g sardine iz konzerve, kiseli kornišoni, 2-3 kriške paradajza, zelena salata, rukola, 3 supene kašike ispasiranog avokada, 2 kriške integralnog hleba.
Priprema: Ocediti sardine od ulja iz konzerve, iseckati na sitne komadiće, pomešati sa sitno iseckanim kornišonima i crnim lukom. Premazati kriške hleba avokadom, staviti kriške paradajza, mešavinu sardine, zelenu salatu. Kuvana jaja iseći na kriške i staviti preko povrća. Posoliti po ukusu jaja i preko dodati rukolu.

Shutterstock

Francuska salata

Sastojci: 300 g sira rokfor, 2 jajeta, 3 paradajza, 3 kašike graška, 3 crna luka, 4 kašike tartar sosa, 4 kašike pavlake, kašika soka od limuna, kašika jogurta.
Priprema: Sir i tvrdo kuvana jaja isecite na kockice, stavite u činiju i dodajte im seckani paradajz, grašak i crni luk. Pomešajte tartar sos, pavlaku, sok od limuna, jogurt i time prelijte salatu. Ostavite je pre služenja sat vremena da odstoji u frižideru.

Škotska jaja

Sastojci: 6 kuvanih jaja, 500 g mlevenog mesa, so, biber, kora jedne pomorandže, svež peršun, suva žalfija, kašika senfa, 50 g brašna, prezle, 2 jaja za premaz, ulje.
Priprema: Pomešajte mleveno meso sa peršunom, žalfijom, kašikom senfa, korom od pomorandže, solju i ostalim začinima po ukusu. Oko svakog oljuštenog kuvanog jaja umotajte smesu od mlevenog mesa i gledajte da sloj (oko 5-7 mm) bude jednak da bi se sa svih strana pravilno ispržilo meso. Uvaljajte jedno po jedno jaje u brašno, a zatim u jaja i prezle i pržite u dubokom ulju. Mogu se servirati i hladna.

Shutterstock

Rolat sa mesom

Sastojci: 350 g mešanog mlevenog mesa, 2 skuvana krompira, parče starog hleba, veza mladog crnog luka ili praziluk, jaje, 3 kašike prezli, 2 kašičice soli, kašičica origana, 4-5 kuvanih jaja.
Priprema: Hleb izmrviti i potopiti u malo vode (da lepo upije, ali ne i da pliva u vodi). Mladi luk iseckati, kuvani krompir ispasirati i sve ubaciti u posudu sa hlebom. Dodati meso, jaje, prezle, so i origano pa umesiti kao testo. Smesu rasporediti po foliji kao koru, a na sredinu poređati kuvana jaja. Zaviti meso uz pomoć folije u rolat, zamotati i tako staviti da se peče oko 30 minuta na 200 stepeni. Posle pola sata otvoriti foliji i peći još desetak minuta.

        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        

 

 

 

 

 

Tagovi: