08.01.2018.

11:55

Foto:

Magazin

SALČIĆI! Ovim kolačićima niko ne ume da odoli!

Sastojci:

- 300 g samlevenog svinjskog sala (melje se na mašini za meso) 

- 250 ml mlakog mleka 

- kocka svežeg kvasca 

- 2 jajeta 

- kašika šećera 

- kašičica soli 

600 g brašna za kolače 

- džem od šljiva

Priprema:

Rastvorite kvasac u mlakom mleku i sačekajte da nadođe. Od 500 gr brašna, 50 g sala, jaja, nadošlog kvasca, soli i šećera zameste testo. Preostalo salo zamesite sa 50 g brašna. I testo i salo podelite na po osam jufki.

Svaka jufka se razvlači na krug (veličine malog tanjira), pa se naizmenično ređa testo i salo. Završite s testom i tako će ostati jedna jufka sala. Naređane kore razvucite u što veću koru, pa premažite tom preostalom jufkom sala. Premazano testo preklopite kao pismo i još jednom razvucite u pravougaonik.

Koru secite (vrućim nožem) na kvadrate veličine 5 cm i filujte džemom od šljiva, pa savijte na trougliće. Rernu ugrejte na 200 stepeni, a na donju rešetku stavite posudu s vodom da isparava. Pecite dok se ne razlistaju i porumene, a pečene pospite šećerom u prahu.

Tagovi: