11.08.2018.

19:44

Foto:

Magazin

SLATKE PRIVLAČE MIRISOM: Sigurni trikovi za prepoznavanje najbolje lubenice i dinje

Evo nekoliko trikova uz čiju ćete pomoć moći da odaberete zrele i sočne dinje i lubenice. Dovoljno vam je svega nekoliko sekundi, pažljiv pogled i dobro čulo mirisa.

Miris otkriva pravu dinju
Prilikom kupovine dinje trebalo bi da izbegavate one koje imaju vidljive zelene linije jer to znači da je ubrana prerano.
Bolje je da uzmete onu koja ima jednoliku nijansu bež boje.
Dobro pogledajte peteljku. Ako oko peteljke postoje kapljice vode, to je siguran znak da je dinja ubrana prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na njenom mestu ostaje malo udubljenje.

Kad birate dinju, kucnite zglobom savijenog prsta o nju. Ako vam se čini da čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju.
Ako osetite slatkasti miris kad pomirišete njenu koru, kupite je, ali ako ga nema, to je pokazatelj da je prezrela. Izbegavajte i one koje imaju mekane delove, tamna oštećenja ili pukotine.

Velike lubenice ne garantuju slast

Kad kupujete lubenicu, prvo pogledajte ima li lubenica žutu mrlju na svom dnu. To je mesto na kom je ležala u bašti. Ako primetite da na tom delu postoje linije koje kao da obrazuju paukovu mrežu, znaćete da su lubenicu oprašivale pčele nekoliko puta tokom faze sazrevanja, a veći broj oprašivanja utiče na slatkoću lubenice.
Pre samog biranja uzmite u obzir i veličinu lubenice. Nije dobra ni premala ni prevelika. Dok se ona premala očito još nije razvila do svog punog potencijala, posebno velike lubenice mogu da budu preterano vodenaste i bezukusne. Zato su one srednje veličine najbolje.

Što se tiče svežine, pogledajte peteljku lubenice. Ako je ona zavijena poput repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice.
Savršeno zrela lubenica je tamnozelena i mat boje. Ako se previše sjaji, velika je šansa da će biti manje slatka.

Kako se čuvaju

Dinju čuvajte dva-tri dana na sobnoj temperaturi da bi potpuno sazrela, a zatim možete da je čuvate u frižideru još pet dana. Isečenu dinju čuvajte u frižideru do tri dana u zatvorenoj posudi jer njen miris može da pređe na drugu hranu koju čuvate u frižideru.
Lubenica sadrži više nutrijenata ako se čuva na sobnoj temperaturi nego kada se čuva na hladnom. A kada je isečete a ne pojedete celu, ostatak obmotajte samolepljivom folijom i možete čuvati tri dana.


Tagovi: