24.06.2019.

12:01

Foto:

Magazin

DAŠAK GRČKE ZA STOLOM! Sveža i ukusna mediteranska ishrana!

Grčka je kroz istoriju u mnogo čemu bila prva - prva je uvela demokratiju, prva je razvila filozofsku misao, prva je glorifikovala sport i - prva je napisala kuvar. Činjenica da je napisan još 330. godine pre nove ere samo dodatno govori o značaju koji se na tim prostorima poklanja hrani.

Osim toga, ova kuhinja je deo mediteranske ishrane, koju su stručnjaci ocenili kao jednu od najzdravijih, što je samo razlog više da ovog leta uživate u njihovim specijalitetima.

Grčka salata, koju oni nazivaju seoska, savršeno dočarava celu filozofiju grčke gastronomije - sveže, zdravo, šareno i pre svega ukusno

Ekstradevičansko

Grčka kuhinja obiluje primamljivim bojama, zdravim namirnicama i opojnim mirisima, te se njena popularnost proširila i daleko izvan njenih granica. Glavne karakteristike ove kuhinje su zdrava i laka jela, pripremljena pretežno na maslinovom ulju, koja obiluju svežim povrćem, ribom, nemasnim mesom i sirevima.

Informer

Mediteranska klima savršena je za uzgoj voća poput bresaka, jabuka, grožđa, pomorandži, nektarina, preko dinja i lubenica do oraha, badema i lešnika. Vodeće mesto u hijerarhiji povrća, kao i u brojnim svetskim kuhinjama, i ovde pripada paradajzu i krompiru, dok su odmah iza njih pasulj, grašak, luk i patlidžan.

Informer

Maslinovo ulje se smatra "uljem lepote". Ćelije našeg organizma upijaju bogate masne kiseline ovog ulja i na taj način čine arterije prohodnijim, a koži daju sjaj.

I more nudi mnoštvo svojih plodova, pa su na njihovoj trpezi često riba, lignje i hobotnice. Ovce i koze koje slobodno pasu na bujnim pašnjacima daju kvalitetan i aromatičan sir, poput čuvene fete, a i njihovo meso je sočno.

Više od 120 miliona stabala drveta masline, iz čijih se plodova mahom hladno cedi maslinovo ulje, daruju sastojak od presudnog značaja za identitet ove kuhinje i specifičan ukus njenih jela. Grci godišnje troše i po 26 litara maslinovog ulja po glavi stanovnika, a ovo "razbacivanje" objašnjava i činjenica da su treći najveći proizvođač maslina i maslinovog ulja u svetu.

330.

godine pre nove ere napisan je prvi kuvar u antičkoj Grčkoj

Osim na ulju, svet je Grčkoj zahvalan i na brojnim specijalitetima, poput mesnih jela girosa i suvlakija, nazvanih po načinima na koje se meso priprema, a tu je i pohovani sir u kuglicama - sfugata.

Grčka kuhinja je nezamisliva bez cacikija - osvežavajućeg sosa od grčkog jogurta s usitnjenim krastavcima i belim lukom. Mnogima je, pak, omiljeni letnji obrok grčka salata, koju oni nazivaju seoska, a koja u jednom tanjiru savršeno dočarava celu filozofiju grčke gastronomije - sveže, zdravo, šareno i pre svega ukusno.

Informer

Informer

Sastojci: srednji krastavac, čaša grčkog jogurta, 2 čena belog luka, kašičica maslinovog ulja, sok od pola limuna, so, biber, mirođija, peršun.
Priprema: Krastavac operite i izrendajte na krupno rende, posolite da pusti vodu i stisnite da iscedite što više možete. Iseckajte dva čena belog luka ili usitnite u avanu i dodajte krastavcu. Dodajte biber, sok od pola limuna i jogurt, malo-pomalo, do željene gustine. Dodajte mirođiju i peršun.

Važan deo grčke gastronomije jeste i neponovljiva atmosfera, jer hobotnica sa žara u hladu masline na terasi taverne uz Egejsko more, uz čašu dobrog vina i lagani povetarac nigde nema tako dobar ukus kao u Grčkoj.

Tagovi: