02.08.2019.

12:44

Foto:

Magazin

SLADOLED, ĐELATO I SORBE! Hlade i slade, ali NISU ISTI!

Postoji i treća ledena poslastica za koju neki kažu da je sladoled - sorbe, ali po sastojcima to nikako nije.

Ako ih volite, saznajte i kako se prave.

Sladoled

Glavni sastojci sladoleda su mleko, slatka pavlaka, šećer i žumanca i on ne sme da sadrži manje od 10 odsto mlečne masti. Sladoled se meša brzo, što dovodi do vazdušaste konzistencije, a veći sadržaj mlečne masti, u nekim slučajevima i do 25 odsto, u sladoledu apsorbuje više vazduha, pa je i mekši. Čuva se na niskim temperaturama.

Informer

Italijani imaju i univerzitet za pravljenje sladoleda

U blizini Bolonje već 15 godina postoji svojevrsna škola u kojoj se uči veština pravljenja đelata - Đelato univerzitet. Svake godine desetina hiljada "studenata" iz celog sveta ovde pokušava da uđe u tajne proizvodnje vrhunskog italijanskog sladoleda.
Nedeljni kurs sa smeštajem u hotelu košta oko 800 evra. Pored sladoleda tradicionalnih ukusa maline, lešnika ili limuna, polaznici škole uče kako da naprave i đelato neobičnog ukusa poput onog od divlje mirođije ili mortadele.
 

Đelato

Tajna pravljenja đelata je u sastavu sa dosta manje slatke pavlake što dovodi i do mnogo manjeg procenta maslaca, od četiri do devet procenata, a ponekad je i bez žumanaca. Đelato se muti sporije zbog čega je i gušći od sladoleda. Služi se na temperaturi višoj nego sladoled, pa je tekstura mekša i izgleda sjajnije.

RESETOVANJE! Posle LETOVANJA vam potrebno ovoliko dana ODMORA!

Veruje se da je italijanski đelato za kakav danas znamo, pravljen za princeze na dvorovima tokom perioda renesanse, a da je pionir u njegovom izvozu u svet bio Prokopio Kuto, koji je imao svoju radnju u Parizu još u 17. veku.

Sorbe

Ovaj ledeni specijalitet pravi se samo od voća, bez dodavanja mleka. Zbog nedostatka masnoće idealna je poslastica za sve one koji jedva odolevaju slatkišima.

Informer

(VIDEO) ETO JE I U MODI! Serena napravila haljinu koja svima lepo stoji!

Za sorbe se najčešće kaže da je lažni sladoled, a ime duguje Francuskoj, u kojoj je odavno stekao ogromnu popularnost. Francuski gastronomi smislili su da se sorbe konzumira pre glavnog jela kako bi pravim gurmanima očistio nepca za ukuse narednih jela. Osnova svakog sorbea su voćni sok ili pire od voća, kojima se ne dodaje ništa osim vode. Najpopularniji su ukusi jagoda, malina, ribizle, brusnica, kajsija, lubenica, ananas…

Tagovi: