05.08.2019.

18:38

Foto:

Magazin

7 DESERATA KOJI NE GOJE! Zasladite se bez griže savesti!

Naš su prvi izbor jabuke punjene bademima i domaćim džemom. Reč je o vrlo jednostavnom receptu koji malo podseća na tufahije, ali su priprema i popis sastojaka daleko kraći. Jedna polovina jabuke zadovoljiće vašu potrebu za slatkim, a nećete morati puno da brinete o kalorijama.

Odaberite slađu jabuku, oljuštite je, prepolovite i pažljivo izdubite. U maloj posudici pomešajte dve kašike naseckanih badema sa kašikom domaćeg džema, a po želji dodajte i kašičicu, dve ruma. Smesom napunite jabuke i pecite otprilike 20 minuta na 180 stepeni.

Informer

Sledeći recept takođe uključuje voće - jabuke, banane, kruške, breskve, borovnice, maline... Za pripremu možete iskoristiti gril ili rernu, a potrebni su vam samo komad aluminijumske folije, štangla kvalitetne tamne čokolade i malo ruma. Voće isecite, dodajte kockice čokolade, prelijte rumom i dobro zatvorite. Na grilu ostavite desetak minuta, a u rerni zagrejanoj 200 stepeni otprilike 20 minuta.

Informer

Presudno je da upotrebite čokoladu s velikim procentom kakaa i proverite količinu šećera, a slobodno možete dodati i malo cimeta. Uzmite u obzir i činjenicu da su banane najkaloričnije od nabrojanog voća.

Informer

Treća opcija je praktična i prikladna za duge letnje dane. Reč je o ledenim pločicama od grčkog jogurta sa bobičastim voćem, koje možete držati u zamrzivaču čak dva meseca, ali sumnjamo da će neka preostati. Izmiksajte 500 ml grčkog jogurta sa 80 grama meda i prstohvatom soli. Prelijte smesu u plitak sud prekriven papirom za pečenje, rasporedite odabrano bobičasto voće i stavite u zamrzivač na nekoliko sati, a zatim razlomite i osvežite se.

KAKO SE NEGUJE BEBA LETI? Benkica, šeširić, često dojenje i hladovina!

Uživajte bez griže savesti!
 

Informer

Ledena torta sa borovnicama

Sastojci: 4 zaleđene banane, 300 g mlevenog badema, 4 kašike rastopljenog kokosovog ulja, 3 kašike mleka, 6 svežih urmi, sveže borovnice.
Priprema: Za koru sameljite badem u mlinu za kafu jer će tako biti finije teksture. Potom mu dodajte urme, prethodno potopljene (2-3 minuta) u vodi i samlevene u secku ili blenderu. Dodajte i rastopljeno kokosovo ulje i sve zajedno izblendirajte i izlijte u kalup. Za fil iseckajte banane na kolutove i zaledite. Ubacite ih u jači blender i dodajte malo mleka. Polovinu fila sipajte na koru. U drugu polovinu dodajte borovnice i blendirajte još minut-dva, pa sipajte preko belog fila. Tortu ukrasite celim borovnicama.

Informer

Štanglice bez šećera

Sastojci: šolja kokosovog ulja (rastopljenog), tri četvrtine šolje mlevenog rogača, 2 kašike meda, šolja mešavine suvog grožđa, seckanih oraha, kokosovog brašna... (ili kombinacija po vašoj želji).
Priprema: Pomešajte sve sastojke, pa rastanjite dobijenu smesu na tacnu obloženu masnim papirom. Kolač ostavite u frižideru da se stegne oko 15-20 minuta, a potom ga izlomite i uživajte u zdravoj i ukusnoj poslastici.

Informer

Sirovi čokoladni puding

Sastojci: 3 zrele banane, zreo avokado, 3 sveže urme, šolja vode ili biljnog mleka, pola kašike kakaa, 2 kašike čija semenki po potrebi.
Priprema: Sve sastojke, osim čija semenki sipajte u blender i izblendirajte. Dobićete gust puding. Ako nije dovoljno gust, u puding možete umešati i čija semenke i ostaviti desetak minuta da se stegnu. Puding možete ukrasiti kokosovim brašnom, godži bobicama, mlevenim lešnikom, seckanim orasima, komadićima crne čokolade, čija semenkama...

Informer

Sladoled koji ne goji

Sastojci: kašika kisele pavlake, 2 kajsije, 2 breskve, 2 nektarine, pola banane.
Priprema: Voće staviti na tri sata u zamrzivač. Nije cilj da se totalno zamrzne, već da se dobrano stvrdne. Ukoliko slučajno preterate, ostavite petnaestak minuta na sobnoj temperaturi da se malo "otpusti". Iseckajte voće, ubacite u blender, dodajte pavlaku i izmiksajte. Kao ukras možete da dodate maline, borovnice, kupine i drugo bobičasto voće ili komadiće preostalog voća. Raspodelite u elegantne čaše za sladoled i vratite u zamrzivač da se lepo stegne.

Tagovi: