29.08.2019.

12:00

Foto:

Magazin

PET sosova koji se odlično slažu uz pileće belo meso

Osnovni recept za pileće grudi

Zagrejati gornje grejače u rerni na 275°C. U jednoj činijici pomešati otopljen puter, so i biber i time premazati 4 komada očišćenjih pilećih grudi. Žicu iz rerne postaviti na tepsiju, pa na žicu poslagati meso, stavtiti ga u rernu na 10 cm od izvora toplote i peći 8 min., dok meso ne dobije braonkastu boju, zatim ga okrenuti i peći još 5-8 min. U međuvremenu pripremiti neki sos.

Sos od sira

U manjem loncu otopiti 2 kašike putera, iseckati 1 mladi luk i dinstati ga minut. Dodati 1 1/2 kašike brašna i postepeno, uz mešanje, doliti 300 ml mleka. Ostaviti da se kuva dok se sos ne zgusne. Sipati 100 g rendanog parmezana, 1/2 kašičice senfa i 1/2 kašičice slatke crvene mlevene paprike. Kuvati dok se sir ne otopi, a sos zgusne. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Sos od pečuraka

U manjem loncu otopiti 2 kašike putera, staviti 100 g isečenih šampinjona i dinstati ih dok ne omekšaju. Dodati 1 1/2 kašike brašna i uz stalno mešanje doliti 1/4 l pilećeg bujona. Kuvati dok se sos ne zgusne. Začiniti sa 1 kašičicom sušenog timijana, posoliti i pobiberiti.

Informer

Sos od brusnica

U manjem loncu pomešati 300 g sosa od brusnica sa 1 kašičicom senfa u prahu, 1/2 kašičice vorčester sosa, 1 prstohvatom mlevenog đumbira i 3-4 kapi tabasko sosa, pa ostaviti da prokuva na umerenoj vatri. U jednom tanjiriću pomešati kašiku skrobnog brašna sa 2 kašike vode. Smesu umešati u sos i kuvati još minut.

Sos od paradajza

U lonac sipati 1 1/2 kašike šećera i blago ga karamelizovati. Tome dodati 600 g zrelog paradajza isečenog na četvrtine, krupno isečenu glavicu crnog luka, 2 grančice peršuna, lorberov list, 4 izdrobljena zrna crnog bibera, 1/4 ljute papričice bez semenki i 3 kašike bujona. Ostaviti da se kuva 15 minuta na umerenoj vatri. Sos propasirati i dodati kašiku vinskog sirćerta i so.

Kari sos

U manjem loncu otopiti 2 kašike putera, staviti krupno isečenu manju glavicu crnog luka i prodinstati. Dodati 1 1/2 kašike brašna i karija. Uz stalno mešanje dosuti 1/4 l pilećeg bujona i 4 kašike pavlake. Kuvati uz stalno mešanje dok se sos ne zgusne. Na kraju posoliti i pobiberiti.

Tagovi: