12.09.2019.

11:07

Foto:

Magazin

PAZITE! Evo zašto ne treba da čuvate paradajz u frižideru!

Paradajz potiče iz podneblja toplih klima, a skladištenjem u frižideru u njima dolazi do hemijskih promena koje uzrokuju raspad ćelija. To se događa već na temperaturi nižoj od 10 stepeni - dok je većina frižidera nameštena na temperaturu od oko dva do šest stepeni.



PARADAJZ JE OMILJEN MNOGIMA, ali ima i onih koji ne bi smeli da ga jedu!

Tada slabe arome paradajza, a kora postaje naborana i tekstura samog ploda mekana, posebno ako u frižideru stoje duže od dva dana.

Ipak, naučnici ističu da ako ste već kupili mekane i prezrele paradajze, tada je stavljanje u frižider na nekoliko sati pre posluživanja dobra ideja, jer će hladnoća izazvati trenutni hemijski efekat "stvrdnjavanja" paradajza. Alii u tom slučaju, dogodiće se suprotno ako u frižideru ostanu duže.

Tagovi: