Magazin
KAKO SE PRAVILNO LJUŠTE DUNJE! Napravite SLATKO OD DUNJA brzo i efikasno!
Dunje su izuzetno tvrde čak i kad su sasvim zrele! Uz pomoć jednostavnog trika, oljuštićete iz lako, a onda još lakše napraviti tradicionalnu slatku zimnicu koja je kod nas omiljena - slatko od dunja, piše Lepa & Srećna
Za početak, dunje dobro operite, a najbolje je da koristite novi sunđer za sudove sa plastičnom žicom. Odmerite dunje i pristavite odgovarajuću količinu vode da mogu da ogreznu. Kad bude mlaka, spustite polako dunje i ostavite da se kuvaju na tihoj vatri minut-dva. Vadite rešetkastom kašikom i prelijte hladnom vodom.
SVE SRPSKE DUNJE ZAVRŠAVAJU U RAKIJI! Hoće li nešto PRETEĆI ZA SLATKO?
Sada ćete dunje s lakoćom oljuštiti. Naseckajte dunje na kockice i sada odmerite količinu voća. Izmerite kristal-šećer za sirup - na kilogram voća, stavite barem pola kilograma šećera - i prelijte čašom vode i ukuvajte gusto.
Spustite kockice dunja u sirup i kuvajte na jačoj vatri desetak minuta i skidajte penu s površine.
Zatim smanjite temperaturu i dokuvajte slatko još petnaestak minuta. Slatko se ne meša, već se samo povremeno protrese šerpa.
Kad sklonite s vatre, dodajte nekoliko kolutova limuna i sačekajte da se prohladi pa sipajte u sterilisane tegle i povežite.
POGLEDAJTE BONUS VIDEO: