26.03.2020.

12:27

Foto:

Magazin

STRUČNJACI OTKRIVAJU: Evo koliko piletina sme da STOJI ZAMRZNUTA! Objavljeni podaci i za SVINJETINJU, JAGNJETINU, MLEVENO MESO...OBRATITE PAŽNJU!

Idealna temperatura zamrzavanja je -18 jer se tako sprečava rast mikroorganizama i inaktiviraju se svi mikrobi, poput bakterija, kvasca i buđi koji se inače nalaze u hrani.

Za zamrzavanje duže od dva meseca stručnjaci preporučuju umotavanje mesa u plastičnu foliju ili pakovanje u plastičnu kezu za zamrzavanje, a možete ga i jednostavno staviti u plastičnu kesu zajedno sa originalnim pakovanjem, prenosi goodhousekeeping.com. 

Prema FDA-i, američkoj Agenciji za hranu i lekove, celi pilići u zamrzivaču mogu biti i do godinu dana. Ako zamrzavate komade, poput pilećih prsa, bataka i krila, trebali biste ih konzumirati u roku od devet meseci. Iznutrice se ne bi trebale čuvati više od tri ili četiri meseca. 
Kada se radi o svežem mesu, poput govedine, teletine i jagnjetine, ono može stajati i po nekoliko meseci u zamrzivaču, zavisno od vrste mesa. FDA preporučuje da se sirovi odresci u zamrzivaču čuvaju od šest do dvanaest meseci, a kotleti, zbog kostiju, mogu ostati nešto kraće, od četiri do šest meseci. 

Informer

 


Pečeno meso može se čuvati od četiri meseca do godinu dana. Za sirovu svinjetinu su slična pravila kao i za govedinu i drugo meso. Svinjetina narezana na komadiće može trajati od četiri do šest meseci, dok pečena svinjetina može trajati od četiri meseca sve do godinu dana. 
Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli i šunke, ne bi se smela čuvati u zamrzivaču duže od jednog ili dva meseca. 
Nezavisno o kojoj vrsti mlevenog mesa je reč, ne biste trebalo da ga čuvate u zamrzivaču duže od tri ili četiri meseca.  Ako nekada poželite da napravite više kuvanog mesa kako biste ga spremili u zamrzivač, zapamtite da kuvano meso u zamrzivaču ne održava kvalitet i svežinu na isti način kao i sirovo meso. 
Prema FDA-i kuvano meso i riba u zamrzivaču se mogu čuvati tri do četiri meseca, dok se druge vrste mesa, to jest njihovi ostaci, ne bi trebalo čuvati duže od dva ili tri meseca. 

Informer

 


Riba i plodovi mora pomalo su komplikovani kada se radi o pravilima zamrzavanja. Nemasna riba, poput tune i bakalara, u zamrzivaču može stajati od šest do osam meseci, dok masna riba, poput skuše i srdele, može stajati puno kraće, od dva do tri meseca. Ostali sveži plodovi mora, poput škampa, lignji i rakova, u zamrzivaču trajaće od tri do šest meseci.