Foto:
Magazin
MEKANE KAO DUŠA! Predlažemo vam četiri najlepše VASKRŠNJE POGAČE!
Domaćice se najčešće posvećuju ovom poslu sa istom strašću i pažnjom kao što farbaju jaja.
Vaskršnja pogača mora biti bogata, to se zna. Takođe, mora da izgleda svetski! Stoga, domaćice, odaberite najbolji recept.
JEDNOSTAVNA I UKUSNA POSLASTICA! Evo kako da napravite PITU SA JABUKAMA!
1. Slatki kuglof
Potrebno je:
- 5 jaja
- 250 g šećera
- 200 g margarina
- 1 limun
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike kakao praha
- 50g čokolade za kuvanje
- 100ml mleka
- 600g brašna
- Šećer u prahu za dekoraciju
Priprema:
Razdvojite žumance od belanca. Zatim posebno umutite belance. Žumancetu dodajte šećer i rastopljen margarin pa kad umutite smesu dobro dodajte koru od jednog limuna, mleko, brašno i prašak za pecivo. Umućenoj smesi dodajte penasto umućena belanca. Sve lepo sjedinite a zatim smesu podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte naseckanu crnu čokoladu, a u drugi deo 2 kašike kakao praha. U kalup za kuglof dodajte prvo žuti pa tamni fil i pecite pola sata na 200 stepeni.
Kada se kolač ispeče, servirajte ga na ukrasnu tacnu, pospite ga šećerom u prahu, a njegovu sredinu ispunite ofarbanim šarenim jajima.
Informer
OSTALO VAM JE DOSTA TUNJEVINE?! Napravite sami UKUSNU PAŠTETU - pomešajte je sa ovim sastojcima!
2. Carska pita
Potrebno vam je:
- 4 jajeta
- 1 čaša jogurta od 2 dcl (istu sačuvamo kao meru za ostalo)
- 1 čaša ulja
- 2 ½ čaše brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 gr pizza šunke
- 150 gr feta sira
- 5 kiselih krastavčića
- ½ kašikice soli
- Malo bibera
- 1 kašičica origana
- 100 gr kačkavalja za posipanje
Priprema:
Umutite jaja pa dodajte ostale sastojke i mutiti dok se testo sjedini. Zatim smesu sipati u kalup za kuglof i peći oko 40 min na 200 stepeni (u zavisnosti od rerne). Na vruć i ispečen kuglof izrendajte kačkavalj. Poslužiti na tacni, a u sredinu staviti raznobijna uskršnja jaja.
Informer
3. Tradicionalna vaskršnja pogača
Potrebno je:
- 1 kg brašna
- 60 g otopljenog margarina
- 250 g šećera
- 2 kesice vanila šećera
- 6 žumanaca + 1 žumance za premazivanje
- 1/2 l mleka
- Rendana kora pomorandže
- Kašika soka od pomorandže
- 2 kašike ruma
- Kašika rakije
Priprema:
Testo mora da bude meko, nikako tvrdo. Tako pripremljeno testo pokrijte krpom i pustite da nadolazi 5 ili više sati (može i preko noći). Potom ga istresite na pobrašnjenu podlogu i podelite na 3 jednaka dela. Svaki malo premesite i oblikujte lopte. Pokrijte ih krpom, pa pustite da se odmaraju još oko sat ili dva.
Nadošle lopte od testa premažite umućenim žumancetom i pospite krupnim šećerom, pa malim nožićem zarežite 3 reza od sredine pogače prema spolja. Stavite lopte da se peku u rernu zagrejanu na 180 stepeni oko 20 minuta.
Informer
POSNI ROLAT SA TUNJEVINOM! Bez pečenja - brzo i lako se pravi!
4. Cvet pogača
Potrebno:
- 1 kg belog brašna
- 100 ml ulja
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- So
-1 kašika šećera
- 20-30 g kvasca
Priprema:
Potopiti kvasac u malo mlake vode i dodati 1 kašiku šećera. Kad se rastopi dodati 1 jaje, mleko, ulje, brašno, so. Zamesiti srednje tvrdo testo. Kad je testo glatko pokriti ga folijom i krpom i ostaviti na toplom da naraste. Naraslo testo istresti na sto i podeliti u 11 loptica. Pet loptica razvući veličine prečnika tepsije. Svaku razvučenu lopticu namazati omekšanim maslacom i slagati jednu preko druge sem poslednje koja se ne maže već se samo preklopi preko četvrte.
Nožem iseći na četri dela, na 8 i svaki ugao zavrnuti spolja. Zatim obraditi na isti način i drugi pet loptica i na isti način ih poseći. Pogaču premazati jajetom i posuti semenkama kad pogača malo poraste. Peći na 180 stepeni C.
Informer