18.04.2020.

08:46

Foto:

Magazin

MEKANE KAO DUŠA! Predlažemo vam četiri najlepše VASKRŠNJE POGAČE!

 Domaćice se najčešće posvećuju ovom poslu sa istom strašću i pažnjom kao što farbaju jaja.

Vaskršnja pogača mora biti bogata, to se zna. Takođe, mora da izgleda svetski! Stoga, domaćice, odaberite najbolji recept.

JEDNOSTAVNA I UKUSNA POSLASTICA! Evo kako da napravite PITU SA JABUKAMA!

 

1. Slatki kuglof

Potrebno je:

- 5 jaja

- 250 g šećera

- 200 g margarina

- 1 limun

- 1 prašak za pecivo

- 2 kašike kakao praha

- 50g čokolade za kuvanje

- 100ml mleka

- 600g brašna

- Šećer u prahu za dekoraciju

Priprema: 

Razdvojite žumance od belanca. Zatim posebno umutite belance. Žumancetu dodajte šećer i rastopljen margarin pa kad umutite smesu dobro dodajte koru od jednog limuna, mleko, brašno i prašak za pecivo. Umućenoj smesi dodajte penasto umućena belanca. Sve lepo sjedinite a zatim smesu podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte naseckanu crnu čokoladu, a u drugi deo 2 kašike kakao praha. U kalup za kuglof dodajte prvo žuti pa tamni fil i pecite pola sata na 200 stepeni.

Kada se kolač ispeče, servirajte ga na ukrasnu tacnu, pospite ga šećerom u prahu, a njegovu sredinu ispunite ofarbanim šarenim jajima.

Informer

OSTALO VAM JE DOSTA TUNJEVINE?! Napravite sami UKUSNU PAŠTETU - pomešajte je sa ovim sastojcima!

 

2. Carska pita

Potrebno vam je:

- 4 jajeta

- 1 čaša jogurta od 2 dcl (istu sačuvamo kao meru za ostalo)

- 1 čaša ulja

- 2 ½ čaše brašna

- 1 prašak za pecivo

- 150 gr pizza šunke

- 150 gr feta sira

- 5 kiselih krastavčića

- ½ kašikice soli

- Malo bibera

- 1 kašičica origana

- 100 gr kačkavalja za posipanje

Priprema: 

Umutite jaja pa dodajte ostale sastojke i mutiti dok se testo sjedini. Zatim smesu sipati u kalup za kuglof i peći oko 40 min na 200 stepeni (u zavisnosti od rerne). Na vruć i ispečen kuglof izrendajte kačkavalj. Poslužiti na tacni, a u sredinu staviti raznobijna uskršnja jaja.

Informer

3. Tradicionalna vaskršnja pogača

Potrebno je:

- 1 kg brašna

- 60 g otopljenog margarina

- 250 g šećera

- 2 kesice vanila šećera

- 6 žumanaca + 1 žumance za premazivanje

- 1/2 l mleka

- Rendana kora pomorandže

- Kašika soka od pomorandže

- 2 kašike ruma

- Kašika rakije

Priprema:

Testo mora da bude meko, nikako tvrdo. Tako pripremljeno testo pokrijte krpom i pustite da nadolazi 5 ili više sati (može i preko noći). Potom ga istresite na pobrašnjenu podlogu i podelite na 3 jednaka dela. Svaki malo premesite i oblikujte lopte. Pokrijte ih krpom, pa pustite da se odmaraju još oko sat ili dva.

Nadošle lopte od testa premažite umućenim žumancetom i pospite krupnim šećerom, pa malim nožićem zarežite 3 reza od sredine pogače prema spolja. Stavite lopte da se peku u rernu zagrejanu na 180 stepeni oko 20 minuta.

Informer

POSNI ROLAT SA TUNJEVINOM! Bez pečenja - brzo i lako se pravi!

 

4. Cvet pogača

Potrebno: 

- 1 kg belog brašna

- 100 ml ulja

- 100 g maslaca

- 2 jaja

- So

-1 kašika šećera

- 20-30 g kvasca

Priprema:

Potopiti kvasac u malo mlake vode i dodati 1 kašiku šećera. Kad se rastopi dodati 1 jaje, mleko, ulje, brašno, so. Zamesiti srednje tvrdo testo. Kad je testo glatko pokriti ga folijom i krpom i ostaviti na toplom da naraste. Naraslo testo istresti na sto i podeliti u 11 loptica. Pet loptica razvući veličine prečnika tepsije. Svaku razvučenu lopticu namazati omekšanim maslacom i slagati jednu preko druge sem poslednje koja se ne maže već se samo preklopi preko četvrte.

Nožem iseći na četri dela, na 8 i svaki ugao zavrnuti spolja. Zatim obraditi na isti način i drugi pet loptica i na isti način ih poseći. Pogaču premazati jajetom i posuti semenkama kad pogača malo poraste. Peći na 180 stepeni C.

Informer