27.04.2021.

11:35

Foto:

Magazin

BAKIN ROLAT! Patišpanj od jaja i domaći pekmez, ima li šta lepše?

SASTOJCI:

  • 5 celih jaja
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 6 kašika mekog brašna
  • 1/2 praška za pecivo, 5gr
  • domaći pekmez po želji, obično je to bio od kajsija ili šipka

PRIPREMA:

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Odvojiti belanca od žumanaca, pa penasto umutiti belanca sa šećerom. Mutiti dok se ne dobije čvrsta pena.

Nekada se to radilo ručno, žicom, onom u krug i trajalo je dugo, ali danas imamo mikser i sve je mnogo lakše.

Ulupanim belancima dodavati žumanca uz mućenje, pa onda ulje.

Na kraju dodati prosejano brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti, da nema grudvica.

Informer

Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje, nekada se pleh mazao uljem, pa posipao brašnom, sada malo ređe jer smo sigurniji u papir, mada neki kolači iziskuju baš takvu podlogu jer se u toku pečenja zalivaju nekim sirupima ili prelivima.

Uradite kako god da vam je lakše.

Staviti u rernu da se peče i smanjiti temperaturu na 180 stepeni.

Kora je pečena za nekih 15 minua ili kada odgore dobije tamno žutu do svetlo braon boju.

Pečenu koru odmah uviti u rolat i ostaviti tako da se hladi.

Ako imate ispod papir uviti sa papirom, ako ne, onda stavite koru na vlažnu krpu i uvijte.

Ostaviti da se ohladi.

Ohlađenu koru odvori pa namazati domaćim pekmezom i opet sve uviti. Nemojte previše stiskati kako pekmez ne bi iscureo.

Čim namažete može da se i posluži, ali je lekpe ako malo odstoji.

Prijatno.