Magazin
NAJSOČNIJA PITA OD JABUKA! Bez mleka, brašna i margarina!
Potrebni sastojci:
Jabuke – oko pola kg
100 g ovsenih pahuljica samlevenih
75 g samlevenih lešnika, badema ili oraha (može i mešano),
120 ml tečnosti od kompota (objašnjenje u nastavku)
60 g šećera (braon, kokosov, od šećerne trske)
50 g kokosovog ulja (može i obično)
5 g praška za pecivo
Kašičica cimeta
Kašičica muskatnog oraščića
Jedan limun.
Priprema:
Jabuke oguilite i krupno narendajte. Izrendane jabuke pospite sokom od limuna. Sve ostatke jabuka, uključujući i koru od jabuka prebacite u manju šerpu, prelijte sa 1 l vode, dodajte malo cimeta i muškatnog oraščića i kuvajte 20 minuta.
Suve sastojke pomešajte sa praškom za pecivo, dodajte orašaste plodove i ovsene pahuljice(samlevene).
Od kompota od jabuka uzmite 120 ml i dodajte im šećer i kokosovo ulje i zatim dodajte tome i suve sastojke. Sve dobro promešajte i onda dodajte jabuke. Lagano mešajući prebacite u kalup za pečenje ili pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite oko 15 minuta na 180 C, a zatim smanjite temperaturu na 150 C i pecite još 15 minuta (ukupno pola sata).
Kada je pita gotova, pustite je da se malo prohladi pre sečenja, a možete, po želji, dodati preko šećer u prahu, kuglu sladoleda od vanile ili šlaga.