10.05.2020.

16:36

Foto:

Magazin

OVO VOĆE ČUVA MLADOST, JAČA IMUNITET... 3 recepta - zdravlje NIKAD NIJE BILO UKUSNIJE!

Budući da su veoma bogate vitaminom C i brojnim antioksidansima, jagode sprečavaju starenje i usporavaju pojavu bora. Zanimljivo je da su jedino voće čije semenke nisu skrivene unutar ploda, nego se nalaze spolja, a osim ploda, za lečenje se može koristiti koren i lišće.

TOPI SE U USTIMA! OSVEŽAVAJUĆA TORTA SA JAGODAMA - evo kako da pripremite ovu poslasticu za samo 20 MINUTA!

PROTIV ANEMIJE, OPADANJA KOSE! KOPRIVA LEČI SVE - pogledajte koja su njena lekovita svojstva i kako da napravite ČAJ!

Ovo voće oblijule i vitaminom A, sadrži kalcijum i gvožđem (najbolje se apsorbuje ako se začini limunovim sokom), pa se naročito preporučuje deci u fazi rasta, trudnicama i ženama u menopauzi. Takođe je veoma bogato kalijumom koji stimuliše izbacivanje tečnosti i posredno “stanjuje” struk.

Informer

Jagode inače spadaju u namirnice sa malo kalorija, a pogodne su za osobe koje drže dijetu, jer smanjuju apetit i povećavaju osećaj sitosti.

Usporavaju starenje

Vitamin C koji se nalazi u jagodama neophodan je za proizvodnju kolagena, koji koži daje elastičnost i usporava pojavu bora. Elagična kiselina iz ovog voća sprečava uništavanje kolagena i pojavu upale kože, na taj način čuvajući svežinu lica. Možete ih koristi i kao masku za lice i dekolte – izgnječite dve jagode i pola narendane jabuke i dodajte kašiku jogurta i kašičicu meda.

NE DA JOJ DA MRDNE PRSTOM! Verici Rakočević UPALA KAŠIKA U MED - njen muž RADI SVE KUĆNE POSLOVE, PA I OVO!

Jačaju imunitet

Jagode se ubrajaju među pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže veći broj vitamina od pomorandže i limuna, ali i određene količine omega-3 masnih kiselina.

Regulišu šećer

Ovo voće ima antiupalno i sedativno dejstvo, a istraživanja pokazuju da smanjuju nivo upalnog markera C reaktivnog proteina (CRP). Vlakna u jagodama mogu da spreče nastanak dijabetesa tipa 2, jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv.

Informer

Štite od zračenja

Rezultati istraživanja pokazali su da ekstrakt jagode može da doprinese zaštiti od ultraljubičastog zračenja, povećavajući otpornost kože.

Jačaju memoriju

Istraživanja pokazuju da antocijanini, koji se nalaze u ovom voću, jačaju kratkoročnu memoriju i poboljšavaju pamćenje ukoliko se unose nekoliko nedelja u većoj količini.

Informer

Čizkejk sa jagodama

Sastojci: Za podlogu: 150 g mlevenih badema i ješnika, 150 g seckanih badema i lešnika, oko 150 g urmi, prstohvat soli, 1-2 kašike kokosovog ulja ili putera. Za fil: 350 g krem sira sobne temperature, 70 g šećera u prahu, 100 g milerama, 3 dl slatke pavlake. Voće: 300 g jagoda, kašika šećera u prahu. Za voćni preliv: 300-400 g jagoda, kašika šećera u prahu, kašičica limunovog soka, kašičica ekstrakta vanile.

Priprema: Pomešajte sastojke za podlogu, sipajte ih u kalup koji ste obložili pek papirom i dobro pritisnite prstima i to tako da lagano izdignete ivice. Ostavite u frižideru. Umutite krem sir i šećer u prahu, dodajte mileram. Posebno umutite slatku pavlaku i pažljivo dodajte u sir. Gotov fil premežite preko podloge i vratite u frižider na par sati ili preko noći. Za preliv kratko prokuvajte jagode sa ostalim sastojcima, samo minut-dva i sačekajte da se ohladi. Čizkejk dekorišite svežim jagodama i voćnim prelivom.

Kremasta voćna salata

Sastojci: kesica pudinga od vanile, šolja mleka, šolja jogurta, vanila ekstrakt, dve šolje jagoda, 4 banane (ili neki drugi miks voća po izboru), 2 kašičice soka od limuna.

ZA ISKUSNE DOMAĆICE! Evo kako da napravite testo od samo 2 SASTOJKA

Priprema: U dubljoj posudi pomešati puding miks i mleko dok se smesa ne sjedini. Dodati jogurt i ekstrakt od vanile i promešati. U drugoj činiji iseckati jagode i banana ili drugo voće po izboru. Preliti voće sokom od limuna, spojiti sa smesom od pudinga i ohladiti pre serviranja.

Informer

Osvežavajući sorbe

Sastojci: 500 g jagoda, 3-4 kašike meda, 70 ml vodke (opciono), listići nane za dekoraciju.

Priprema: Jagode stavite u blender, pa dobro usitnite i propasirajte. U tečnost dodajte med i vodku i sve dobro promešajte, ostavite malo da se svi ukusi prožmu, a onda izlijte u plitku posudu i stavite u friz. Svakih 20-ak minuta viljuškom mešajte smesu dok se fino ne zaledi. Servirajte u malim posudicama sa malo svežih jagoda i listićima nane.