04.07.2020.

17:19

Foto:

Magazin

OSVEŽAVAJUĆE! RAFAELO TORTA SA JAGODAMA I KOKOSOM - prvi zalogaj je odličan, drugi još bolji!

Potrebni sastojci za ovu poslasticu:

Za testo sa kokosom:

- 10 belanaca
- malo soli
- 200 g kristal šećera
- 200 g kokosovog brašna
- 60 g oštrog brašna
- 1 kesica praška za pecivo

Sastojci za krem od žumanaca

- 10 žumanaca
- 150 gr kristal šećera
- 2 kesice pudinga creme brulee
- 2 kesice vanilin šećera burbon
- 50 gr oštrog brašna
- 1 l mleka
- 250 g maslaca
- 1 kesica (40 g) šlaga u prahu
- 60 gr mleka u prahu

Za krem od jagoda:

- 500 gr očišćenih jagoda
- 100 gr kristal šećera
- 2 kesice pudinga od jagode
- 250 ml zaslađenog soka od jagoda (od kompota)

Za ukrašavanje:

- 200 ml toping baze

ŠPAGETE I PARMEZAN, ŠTA NAM VIŠE TREBA?! Napravite fenomenalnu večeru u TRI POTEZA!PREDIVAN KARAMEL KOLAČ! Savršen spoj ukusa!

PREDIVAN KARAMEL KOLAČ! Savršen spoj ukusa!

Informer

Način pripreme: 

Izrada kore od kokosa:

U dve zasebne posude odvojiti belanca od žumanaca. Žumancima odmah dodati predviđenu količinu šećera i vanilin šećer burbon da se ne stvori korica. Belanca sa malo soli izmiksati mikserom u čvrst sneg.

Postepeno uz mućenje dodavati šećer. Brašno sa praškom za pecivo prosejati, dodati ga u utučena belaca te kokos i lagano varjačom izmešati da postane jednolična smesa. Tepsiju od rerne (36x30cm) premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje. Označiti veličinu 36x25 cm i stavljati testo kašikom i poravnavati da bude iste debljine sa svih strana.

Stavite peći u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite cca 20 minuta. Kada je testo pečeno prebacite ga na ravnu površinu i pri tom oslobodite od papira za pečenje (ako je testo dobro pečeno samo sklizne sa papira) te ga podelite na dva jednaka dela po dužini da dobijete 2 kore od po 18x25cm.

Pustite da se testo ohladi. Izrada žute kreme: Mikserom umutite žumanca sa šećerom, dodati prašak za puding i prosejano brašno te uz dodavanje mleka mikserom dobro umutiti (cca 200 ml. mleka).

Ostalo mleko (800 ml) staviti na vatru da provri. Provrelo mleko polagano ulivati u posudu sa žumancima uz mešanje i polagano sve prebaciti u posudu u kojoj se kuvalo mleko te kuvati dok ne počne izbacivati mehuriće.

Kuvanu krem poklopiti i ostaviti da se polagano hladi sat vremena.

Priprema kreme od jagoda:

Jagode staviti u posudu i na kratko usitniti štapnim mikserom, da ostanu i komadići jagoda. Od potrebne količine šećera za kremu od jagoda, odvojiti 4 kašike i pomešati sa prašakom za puding te dodavati polagano sok od jagode da dobijete lepu glatku smesu.

Ostali sok od jagode pomešati sa ostatkom šećera i staviti u šerpu te dodati usitnjene jagode. Staviti kuvati uz mešanje, kuvati da provri te dodati umućen prašak za puding i kuvati dok ne baci mehuriće.

Krem od jagoda podeliti na dva dela i brzo ravnomerno premazati obe kore od kokosa pre nego što se krema počne stezati. Maslac umutiti mikserom te mu dodati kuvani krem od žumanaca, prašak za šlag i mleko u prahu i dobro mikserom izraditi.

Krem od žumanaca podeliti na dva dela. Na tacnu za posluživanje staviti koru od kokosa premazanu sa kremom od jagode, premazati sa prvom polovinom krema od žumanaca, staviti drugu koru od kokosa premazanu sa kremom od jagoda, premazati sa drugom polovinom kreme od žumanaca te staviti u frižider da se stegne.

Kada se torta malo stegne, umutiti toping bazu i tortu ukrasiti sa pripremljenim šlagom. Najbolje je da gotova torta prenoći.