06.09.2020.

11:52

Foto:

Magazin

Ova "biblijska" voćka LEČI i PODMALAĐUJE, a lekoviti su i LISTOVI! (RECEPT)

Sočna i slatka smokva jedna je od prvih voćki u kojoj su uživali naši drevni preci. Na Bliskom istoku pronađeni su ostaci smokava stari preko 11 hiljada godina, a moguće je da su je ljudi uzgajali pre pšenice, ječma i mahunarki. Danas se uzgaja u mnogim zemljama sveta i svake godine može dvaput da rađa po nekoliko stotina plodova raznih veličina i boja.

ISKORISTITE SEZONU! Zdrav doručak Džejmi Olivera sa jednom od NAJSLAĐIH VOĆKI!

 

(VIDEO) DA LI STE VIDELI LEPŠU TRUDNICU? Điđi sa stomakom do zuba radi punom parom!

Ovaj simbol života, mira, blagostanja i plodnosti stimuliše mozak, obezbeđuje budnost, svežinu i brže reakcije, štiti srce i reguliše nivo šećera u krvi.

Zdravlje na dobitku

Uprkos niskoj kaloričnosti (samo 74 kalorije na sto grama), smokva sadrži mnoštvo prehrambenih vlakana, minerale i vitamine. Sveže smokve su cenjene zbog obilja antioksidansa kao što su karoteni, tanini, lutein i hlorogena kiselina. Povrh toga, sadrže visoke količine vitamina A, B6, C, E i K, ali i kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Informer

Sirup protiv upornog kašlja

Ako vas muči dosadan, uporan kašalj, stavite litar vode da proključa, pa dodajte šest većih suvih smokava. Kuvajte četiri minuta, izvadite smokve, a preostalu tečnost iskoristite kao sirup. Pijuckajte ga u malim gutljajima tokom čitavog dana, a rezultate bi trebalo da primetite vrlo brzo, već narednog dana.

Antioksidansi iz smokve štite od slobodnih radikala čije razorno delovanje može da dovede do prevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma. Ujedno, istraživanja ukazuju da hlorogena kiselina uravnotežuje nivo šećera u krvi.

U smokvama su pronađena i jedinjenja s antikarcinogenim delovanjem - benzaldehid i kumarini, a preliminarna zdravstvena istraživanja su potvrdila njihovo potencijalno dejstvo na rak prostate i rak kože.

SREĆA SE VIDI PO ODEĆi! Šta vaš stil govori o vama?

U narodnoj medicini ova "biblijska" voćka se koristi protiv zatvora, zubobolje, otoka, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva. Plodovi se upotrebljavaju sveži, osušeni ili u rakiji. Pečene ili kuvane smokve u mleku stavljaju se na čireve, dok se od prženih i grubo samlevenih smokava priprema kafa, koja se preporučuje plućnim bolesnicima.

Informer

Smokve i njihov mlečni sok imaju jako antiseptično i dezinfekciono dejstvo - mlečni sok leči gljivice i bradavice na koži, omekšava kurije oči i žuljeve.

Lekovito lišće

Lekovito je i lišće - leči bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki pritisak, kožne probleme i čireve, a novost je da je lišće smokve takođe izuzetno dobro za dijabetes. Obično se koristi sok lišća smokve, koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak. Možete i da prokuvate lišće smokve u vodi i pijete kao čaj.

Informer

Naime, dve kašičice suvog lišća smokve (možete ih naći u biljnoj apoteci) prelijte šoljom (200 ml) kipuće vode, pokrijte i ostavite 10-15 minuta. Procedite i svakog jutra popijte jednu šolju ovog čaja uz doručak.

Informer

Sastojci: 1 kg zelenih smokava, koren svežeg đumbira (3 cm dug), 100 ml soka od limuna, 500 g šećera za želiranje
Priprema: Smokve operite, ostavite da se ocede, očistite ih i iseckajte. Đumbir očistite i isecite na kockice. Pomešajte smokve, đumbir, sok od limuna i šećer za želiranje, pa ostavite tako sat vremena. Šerpu sa ovom smesom stavite da se kuva i pritom stalno mešajte (pridržavajte se uputstva na pakovanju za šećer za želiranje).