Magazin
Da li ste probali FRANŽIPAN TART? Ako volite BADEME i SMOKVE, nema potrebe da vas dalje ubeđujemo!
Sastojci:
Za testo:
200 g oštrog brašna
90 g šećera
110 g putera
2 žumanca
kašičica arome vanile
HRSKAVO SPOLJA, SOČNO IZNUTRA! Neobičan, ali NAJBOLJI NAČIN pečenja pileta! (VIDEO)
Ova "biblijska" voćka LEČI i PODMALAĐUJE, a lekoviti su i LISTOVI! (RECEPT)
2 kašike vode
malo soli
Za franžipan (krem na bazi badema):
100 g badema
75 g šećera
belance od 2 jajeta
60 g putera
15 svežih smokava
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte na komadiće razdrobljeni puter, aromu vanile i vodu i zamesite glatko testo. Zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider. U električnu seckalicu stavite badem, šećer, puter i belanca da dobijete glatki fil (franžipan). Testo za tart razvaljajte i položite na pleh obložen pek papirom. Premažite testo filom pazeći da vam ostane oko 3-4 cm od ivice (nepokriveno). Preko fila složite smokve isečene na četvrtine s vrhovima okrenutim prema gore. Na kraju previjte ivice testa i pecite na 200 stepeni oko 40-50 minuta.