01.01.2021.

20:38

Foto:

Magazin

KOLAČI ZALIVENI ŠAMPANJCEM! Slatke praznične đakonije i kokteli! /RECEPTI/

Za prazničnom trpezom vodite računa da ni u čemu ne preterujete, niti u slatkišima, niti u "slanišima", a ponajmanje u alkoholu, ne samo da ne biste opteretili stomak i telo zatrpali nepotrebnim kalorijama već i da biste sledeće jutro dočekali čili i dobro raspoloženi.

Informer

Ekleri

Sastojci: Za testo: 4-5 jaja, 250 ml vode, 125 ml ulja, 150 g brašna, prstohvat soli, 3 kašičice šećera. Za fil: 400 ml slatke pavlake, 80 g tamne čokolade, 3 kašičice instant kafe. Za glazuru: 200 g tamne čokolade, 6 kašika ulja.

Priprema: Za fil zagrejte slatku pavlaku, dodajte instant kafu i čokoladu izlomljenu na komadiće, ostavite da se ohladi i prebacite u frižider na 2 sata. Za testo razbijte 4 veća ili 5 manjih jaja. U šerpu sipajte vodu, dodajte ulje, so i šećer i stavite da provri. Sklonite s vatre i dodajte brašno da dobijete gusto i glatko testo. Ostavite minut-dva da se testo prohladi, pa dodajte jaja iz 2-3 puta, sipajući i mešajući posle svakog dodavanja. Zagrejte rernu na 200 stepeni, obložite pleh pek papirom. Testo sipajte u špric sa širokim zvezdastim nastavkom. Oblikujte eklere dugačke oko 10 cm i pecite 20-30 minuta. Ohlađene kolačiće presecite uzduž, izvadite fil iz frižidera i umutite. Filujte donju polovinu kolačića, pa ih poklopite. Na pari istopite čokoladu sa uljem i prelijte eklere.

Informer

Makaronsi

Sastojci: 5 belanaca, 100 g šećera, 180 g mlevenih badema, 260 g šećera u prahu, 3 ili 4 kesice prehrambene boje ili boja u gelu. Za fil: 200 g čokolade, 100 ml slatke pavlake, pola kašike tamnog ruma.

Priprema: Prvo sameljite (blanširane bez ljuske) bademe i prosejte ih. Prosejte i šećer u prahu. Umutite belanca, dodajte šećer, boju u prahu, potom bademe i šećer u prahu koje možete da mešate varjačom. Spremite dva pleha i obložite ih papirom za pečenje. Smesu stavite u špric kesu kojoj ste odsekli vrh, išpricajte kolačiće i ostavite ih da se suše makar 40 minuta. Pecite ih 150 stepeni 13-15 minuta. Za fil zagrejte slatku pavlaku i rum do vrenja, pa ih dodajte u posudu sa izlomljenom čokoladom. Poklopite i ostavite da se otopi. Kad se prohladi, sipajte u špric i nanosite na makaronse.

Informer

Čokoladna torta sa lešnicima

Sastojci: 150 g gorke kvalitetne čokolade (60% kakaoa), 150 g putera, 2 kašike šećera, kašičica nes kafe, 100 g mlevenih lešnika, kašičica soli, 3 jajeta, kašika ekstrakta vanile. Za fil: 100 g čokolade, 100 ml slatke pavlake, 2 kašike šećera. Za dekoraciju: borovnice ili neko drugo voće po izboru, lešnici, opiljci čokolade, sladoled od vanile.

Priprema: Pre pravljenja torte sameljite lešnike koje ste prethodno ispekli u rerni (7 minuta na 175 stepeni) i uklonili im tamnu opnu. Zagrejte rernu na 190 stepeni, obložite kalup za torte prečnika 25 cm pek papirom. Otopite čokoladu i puter, dodajte i umutite šećer i ekstrakt vanile, mlevene lešnike, nes kafu, so i 3 žumanca. Umutite posebno sneg od belanca i dodajte ga prethodnoj smesi iz tri puta. Izlijte u kalup i pecite 15 minuta, potom malo otvorite rernu i neka odstoji 20 minuta. Napravite fil tako što ćete zagrejati slatku pavlaku i u nju staviti čokoladu i šećer. Poklopite posudu i sačekajte da se čokolada istopi. Na kraju promešajte i rasporedite po prohlađenoj torti. Ukrasite voćem, lešnicima i čokoladom, poslužite uz sladoled od vanile.

Informer

Čizkejk od kestena

Sastojci: Za podlogu: 200 g mlevenog keksa, 30 g neskvika, 60 g putera. Za fil: 400 g milerama, 180 g kisele pavlake, 170 g šećera, 3 jaja, 2 žumanca, 300g kesten pirea, 2 kašičice ekstrakta ruma, kašika ekstrakta vanile. Za glazuru: 100 g što kvalitetnije crne čokolade, 100 ml slatke pavlake.

Priprema: Rernu uključite na 175 stepeni. Pomešajte mleveni keks i neskvik i dodajte otopljeni puter. Sve sjedinite i stavite u modlu tako da pokrije dno i ivice. Uvijte modlu u alu-foliju i ostavite po strani. Umutite mileram, pavlaku i šećer, dodajte jedno po jedno jaje, kao i žumanca. Ubacite kesten pire i ekstrakte. Izlijte smesu preko podloge i stavite u pleh koji je napunjen vodom toliko da dođe do pola modle, tako čizkejk neće ispucati tokom pečenja. Ako vam ne smeta da bude ispucan, ceo korak sa alu-folijom i vodom preskočite. Pecite oko 70 minuta. Izvadite ga, ostavite ga da se ohladi i potom ga ostavite da prenoći u frižideru. Sutradan za glazuru prelijete komade čokolade dobro zagrejanom slatkom pavlakom, mešajte dok se ne otopi i prelijte preko kolača. Ukrasite mlevenim ili celim orašastim plodovima, pečenim kestenjem i slično.

Informer

Koktel od nara i penušavog vina

Sastojci za jednu čašu: 1,5 kašika soka od nara, kašika šećera u prahu, pola oceđene limete,, kašika belog ruma, šaka leda, penušavo vino (najbolje italijanski proseko), zrna nara i grančice ruzmarina za dekoraciju.

Priprema: U šejker stavite sve sastojke osim penušavog vina, promešajte više puta, sipajte sadržaj u čašu, bez leda i tome dodajte penušavo vino do kraja čaše zajedno sa par zrna nara i grančicom ruzmarina. Služite koktel odmah.

Informer

Mimoza koktel

Sastojci: penušavo vino, sok od pomorandže, malo soka od brusnice, ananasa ili grejpfruta, sveže seckano voće poput pomorandže, borovnice.

Priprema: Klasičan recept za mimozu kaže da se dodaju jednaki delovi penušavog vina i soka od pomorandže, ali uvek možete eksperimentisati i videti koji odnos vina i soka najviše odgovara vašem ukusu. Kada pravite mimozu, uvek prvo dodajte vino, a zatim sok od pomorandže. Na ovaj način se koktel meša sam. Zamenite deo soka od pomorandže sokom brusnice, ananasa ili grejpa. Dodajte sveže seckano voće poput borovnica i pomorandže.

VASINA TORTA NA TRADICIONALAN NAČIN! Puna FILA - dezert sa kojim NIKADA NEĆETE POGREŠITI/FOTO

Starinska bela torta od 3 KORE! Ovaj slatkiš je odličan predlog za SVEČANE PRILIKE!