14.03.2021.

09:06

Foto:

Magazin

S VARJAČOM po svetu! 3 SPECIJALITETA od njihovog visočanstva - JAJA! /RECEPTI/

Šakšuka - Bliski Istok i Severna Afrika 

Mada se najčešće naziva izraelskim jelom, šakšuka (u prevodu 'sve je pomešano') se jede širom Bliskog Istoka i Severne Afrike. Na zapadu se jede s komadima hrskavog hleba kao odličan branč. Ono zbog čega je ovo jelo posebno je meko kuvano jaje uronjeno u ljutkast sok od paradajza i paprike.

Možete da pomsilite da je slično našem satarašu ili bećarcu, jer su sastojci skoro pa identični. Ali, nije… ukus je potpuno drugačiji. Kumin daje fantastičaan šmek, a jaje poširano u ovakvom sosu ima potpuno drugačiji ukus.

Informer

Sastojci: glavica crnog luka, čen belog luka, par kašika maslinovog ulja, pola crvene paprika, 500 g paradajza, po pola kašičice kumina i soli, po četvrtina kašičice bibera i kajenske paprike (ili ljute tucane), 4 jaja, malo fete, po želji, sveži peršun.

Priprema: Propržite crni i beli luk, uz dodatak soli, dodajte papriku i pržite da blago omekša. Dodajte začine, pa sitno seckani oljušteni paradajz i krčkajte 10-15 minuta. Varjačom napravite četiri udubljenja u koja će doći jaja. Svako jaje pažljivo razbijte u svoje udubljenje, posolite i poklopite. Krčkajte dok se jaje ne skuva onoliko koliko želite. Servirajte uz sveži peršun i komadiće fete.

Kiš – Francuska i Nemačka 

Još jedno jelo koje je nezamislivo bez jaja je kiš - u osnovi složenac s raznim povrćem, u koji se može dodavati i meso, a jaja su ta koja 'povezuju' celo jelo. Najpoznatija verzija je svakako kiš loren, koji se naziva i najfinija pita na svetu, a bazira se na prhkom testu, puteru, kuvanoj šunki, jajima i pavlaci.

Sastojci: Za testo: 250 g brašna, 125 g putera, 5-6 kašika hladne vode, prstohvat soli. Za fil: 200 g mesnate slanine sitno iseckane, 3 jaja, 200 ml pavlake za kuvanje, 200 ml mleka, so, biber, muskatni oraščić.

Informer

Priprema: Od navedenih sastojaka zamesite testo i odložite u frižider na pola sata. Za fil kratko propržite slaninu, pa posebno umutite jaja sa pavlakom i mlekom, dodajte začine. Testo razvucite oklagijom i stavite u pleh. Izbušite viljuškom dno i pecite na 180 stepeni 10-15 minuta do zlatne boje. Izvadite pleh, pojačajte rernu na 200 stepeni. Na koru sipajte slaninu, pa prelijte jajima i pavlakom. Vratite pleh u rernu na 15-20 minuta.

Škotsko jaje 

Ovo jelo su izmislili radnici londonske trgovine hrane Fortnum&Mason još davne 1738. godine, a zašto su ih nazvali baš škotskim jajima - to je ostala misterija do dan danas. U Škotskoj i Britaniji se mogu kupiti u prodavnicama, zapakovana u plastične posudice i većinom stoje u frižideru. U Britaniji su oduvek bila 'piknik hrana', te se tamo češće konzumiraju hladna, tokom izleta. Prave se sa mlevenim mesom u koje se 'odeva' kuvano jaje i potom prže.

Informer

Sastojci: 6 kuvanih jaja, 500 g mlevenog mesa, so, biber, kora jedne pomorandže, svež peršun, suva žalfija, kašika senfa, 50 g brašna, prezle, 2 jaja za premaz, ulje.

Priprema: Pomešajte mleveno meso sa peršunom, žalfijom, kašikom senfa, korom od pomorandže, solju i ostalim začinima po ukusu. Oko svakog oljuštenog, kuvanog jaja umotajte smesu od mlevenog mesa i gledajte da sloj (oko 5-7 mm) bude jednak. Uvaljajte jedno po jedno jaje u brašno, a zatim u jaja i prezle i pržite u dubokom ulju.

POHOVANE TIKVICE IZ RERNE! Odlična večera za celu porodicu!

ĐUVEČ KOJI SE NE PRŽI! Ukusan ručak bez muke!