15.03.2021.

07:45

Foto:

Magazin

ČOKOLADNI KOLAČ MEKAN KAO DUŠA! Sprema se za tren oka, BEZ MIKSERA I RERNE!

Sastojci:

  • 120 g belog brašna
  • 25 g kakaa u prahu
  • pla kašičice praška za pecivo
  • četvrtina kašičice sode bikarbone
  • pola kašičice ekstrakta vanile
  • 125 g šećera
  • 220 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • pola kašičice limunovog soka

Za preliv:

  • 150 g tamne čokolade
  • 60 ml mleka
  • pola kašičice maslaca

Priprema:

U posudu srednje veličine stavite brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i eksrakt vanile. U to dodajte šećer, pa sve izmešajte. Dodajte mleko, ulje, limunov sok, dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine, a zatim ovu smesu sipajte u kalup koji ćete prekriti aluminijumskom folijom i kolač skuvajte na pari.

Kuvajte oko sat vremena na vatri srednje jačine. Ostavite kolač da se ohladi, a u međuvremenu napravite preliv.

U manju posudu stavite čokoladu i mleko, pa stavite da se otopi na pari, a pred sam kraj kuvanja dodajte puter i ostavite još kratko na vatri, da se sve sjedini. Gotov kolač izvadite iz kalupa, nalijte preliv i ostavite u frižideru oko dva sata da se stegne, pa uživajte u ovoj ukusnoj poslastici.