Magazin
ČOKOLADNI KOLAČ MEKAN KAO DUŠA! Sprema se za tren oka, BEZ MIKSERA I RERNE!
Sastojci:
- 120 g belog brašna
- 25 g kakaa u prahu
- pla kašičice praška za pecivo
- četvrtina kašičice sode bikarbone
- pola kašičice ekstrakta vanile
- 125 g šećera
- 220 ml mleka
- 50 ml ulja
- pola kašičice limunovog soka
Za preliv:
- 150 g tamne čokolade
- 60 ml mleka
- pola kašičice maslaca
Priprema:
U posudu srednje veličine stavite brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i eksrakt vanile. U to dodajte šećer, pa sve izmešajte. Dodajte mleko, ulje, limunov sok, dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine, a zatim ovu smesu sipajte u kalup koji ćete prekriti aluminijumskom folijom i kolač skuvajte na pari.
Kuvajte oko sat vremena na vatri srednje jačine. Ostavite kolač da se ohladi, a u međuvremenu napravite preliv.
U manju posudu stavite čokoladu i mleko, pa stavite da se otopi na pari, a pred sam kraj kuvanja dodajte puter i ostavite još kratko na vatri, da se sve sjedini. Gotov kolač izvadite iz kalupa, nalijte preliv i ostavite u frižideru oko dva sata da se stegne, pa uživajte u ovoj ukusnoj poslastici.