03.05.2021.

10:59

Foto:

Magazin

TRAVKE koje se U SVE MEŠAJU! Losos sa MIROĐIJOM, taljatele sa SPANAĆEM i PERŠUNOM i ostale ĐAKONIJE! /RECEPTI/

Peršun nije otkriće savremenog čoveka, za njega su znali još stari Grci i Rimljani, koji su verovali da, ako grickaju peršun, mogu da popiju mnogo vina a da se ne napiju. Inače, on predstavlja odlično rešenje za umirenje živaca, za ublažavanje bolova, za otklanjanje nadutosti, za čišćenje krvi.

Mirođija, još jedan nezaobilazni začin koji je kod nas odavno odomaćen, mada potiče iz Centralne Azije, poboljšava apetit i varenje, smiruje nadimanje, sprečava povraćanje i nesanicu i, poput peršuna, ublažava nervozu i deluje kao sedativ.

Eterična ulja peršuna

Peršun nema visoku kaloričnu vrednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i lekovitih namirnica. Posle šipka i borovnice, peršunov list sadrži najviše vitamina C, jer se u 100 grama nalazi čak 170 miligrama ovog vitamina. U zavidnim količinama ima i provitamina A, vitamina B grupe, među kojima i izuzetno redak vitamin B12, veoma važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Što se tiče minerala, najviše ima gvožđa, kalcijuma, mangana, magnezijuma, bakra...

Informer

Čaj za bolje varenje

Čaj za bolje varenje i protiv nadimanja priprema se tako što se po 20 grama plodova mirođije, anisa i kima pomeša, pa se od tog sadržaja uzme jedna supena kašika i prelije sa 200 mililitara ključale vode. Posuda sa čajem odmah se poklopi, drži pola sata na šporetu, ali da ne vri. Posle toga čaj se procedi i popije nakon jela.

Lišće ove začinske biljke najbolje je uzimati u svežem stanju, jer se jedino tako zadržavaju sva njena svojstva, a pošto nije zahtevna, može da se gaji na terasi ili u sobi. Peršunov list naročito je delotvoran kao sredstvo za podsticanje izlučivanja štetnih materija iz organizma.

Takođe, povoljno utiče na cirkulaciju i srčane tegobe. Zbog apipola, sastojka koji izaziva nadražaj unutrašnjih organa, otklanja i smetnje u protoku krvi. Međutim, treba napomenuti da ovog sastojka najviše ima u eteričnom ulju koje se dobija iz peršunovog semena i korena. Eterična ulja peršuna stimulišu funkciju materice, povećavaju količinu mokraće, smanjuju infekciju urinarnog trakta i uništavaju bakterije.

Čaj protiv štucanja

Mirođija je takođe bogata mnogim važnim vitaminima, uključujući i folnu kiselinu, riboflavin, nijacin, vitamin A i C, beta-karoten. Vitamin A i beta-karoten su prirodni antioksidansi, a vitamin A je važan i za održavanje zdrave kože i sluzokože. Inače, hrana bogata ovim vitaminima pomaže organizmu da se zaštiti od karcinoma pluća i usne duplje.

Informer

Sveža mirođija je i odličan izvor vitamina C, koji pomaže organizmu da razvije otpornost prema infektivnim agensima. Dobar je izvor minerala bakra, kalijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa, magnezijuma. Bakar predstavlja neophodan kofaktor za mnoge važne enzime, dok je kalijum važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koje pomažu u kontroli rada srca i krvnog pritiska.

U narodnoj medicini ova začinska biljka je vekovima poznata kao sredstvo za poboljšanje apetita i varenja, smiruje nadimanje, ublažava nagon za povraćanjem i tera nesanicu. Deluje i protiv upala mokraćne bešike, bakterija, upale disajnih puteva, hipertenzije. Za prevenciju gripa i umirivanje kolika (stomačnih grčeva) preporučuje se žvakanje semena mirođije.

Mirođija sadrži minimalnu količinu masti, ali je bogata antioksidansima i dijetetskim vlaknima koja pomažu kontrolu holesterola u krvi. Od mirođije se priprema čaj za spavanje i hemoroide, ali i drugi čajevi kao što je, recimo, protiv štucanja.

Informer

Losos sa mirođijom

Sastojci: 1 kg lososa, očišćen i isečen na duge filete, sa kožicom ili bez nje, so, biber, 2 kašike iseckane mirođije, 2 kašike kapara, kašika limunovog soka, 3 kašike ulja, 12 kašika grubo iseckanih pistaća.
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Pripremite sud u kojem ćete peći ribu. Papirnatim ubrusom prekrijte filete lososa i tapkajte da izvučete iz ribe suvišnu vodu. Rukama utrljajte so i biber prema ukusu, ali imajte na umu da ćete na losos staviti usoljeni kapar. U manjoj činiji pomešajte mirođiju, kapare, sok od limuna i maslinovo ulje i time prelijte filete lososa. Zatim pospite ribu pistaćima. Kada je rerna zagrejana, pecite oko 10 minuta. Losos služite čim ste ga izvadili iz rerne.

Informer

Taljatele sa spanaćem i peršunom

Sastojci: 2 šolje bebi-spanaća, šolja peršuna, 2 velika čena belog luka, četvrtina šolje badema ili oraha, 2 kašike maslinovog ulja, pakovanje taljatela ili neke druge testenine, 7 stabljika špargle (opciono), šolja obarenog graška, pola šolje sušenog paradajza (opciono), parmezan, malo peršuna za ukrašavanje.
Priprema:
U secka ili blender stavite peršun, beli luk, bebi spanać, bademe, maslinovo ulje i malo vode po potrebi. Začinite solju i biberom. U međuvremenu skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Naseckajte špargle na sitne komade, dodajte u tiganj sa malo maslinovog ulja i kratko ih propržite. Dodajte grašak i pripremljeni pesto. Dodajte kuvanu testeninu, pomešajte i pospite sušenim paradajzom, parmezanom i listićima peršuna.

Informer

Tartar sos

Sastojci: pola šolje majoneza, 2 kašike sitno iseckanih kiselih krastavaca, 2 kašike sveže iseckane mirođije, kašika iseckanog peršuna, kašika seckanih kapara, kašičica limunovog soka, malo bibera,
Priprema:
Sitno iseckajte začinsko bilje, kapare i kisele krastavce. To sve pomešajte sa majonezom, sokom od limuna, biberom i stavite u frižider. Tartar je čuveni francuski sos i najbolje ide uz ribu.

Informer

Tabule
(Libanska salata od peršuna i bulgura)

Sastojci: 2 veće veze peršuna, 130 g bulgura, 100 ml ključale vode, 6 komada mladog luka, 3 veća paradajza, 2 kašičice suve nane (može i sveža), kašičica soli, biber po ukusu, oko 80 ml maslinovog ulja, sok od jednog limuna, 1/3 kašičice pimenta ili po veći prstohvat cimeta, muskatnog oraščića i karanfilića.
Priprema:
Bulgur stavite u činiju i prelijte ključalom vodom. Dok se bulgur natapa, iseckajte sitno peršun zajedno sa tankim delovima peteljki. Mladi luk iseckajte što sitnije. Paradajz očistite od semenki, iscedite i iseckajte na sitne kockice. Kada je bulgur upio svu tečnost, izmešajte sve sastojke. Služite na listovima zelene salate kao predjelo ili pak prilog uz meso, sireve...

SAVRŠEN PRELIV ZA SALATU OD SAMO ŠEST SASTOJAKA! Ukusan, a brzo se pravi

KOLAČ SA JABUKAMA KOJI OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ! Mirsna poslastica koju morate da PROBATE /VIDEO/