03.05.2021.

16:30

Foto:

Magazin

PROLEĆNI ukusi zdravlja! PLJESKAVICE od krompira, PILETINA sa KUPUSOM i šargarepem i ŠTRUDLA sa povrćem! /RECEPTI/

Kupus je omiljeno jelo na našim trpezama, a divne mlade glavice već uveliko mogu da se nađu na pijačnim tezgama. Međutim, znate li da je on i vrlo delotvoran a jeftin lek za mnoge tegobe, od problema sa probavom, preko reume, do depresije? Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 miligrama vitamina C, a društvo mu prave vitamin A i folna kiselina, kao i mnoštvo minerala. Uz kupus je i mladi krompir, nezaobilazni prolećni kralj priloga, koji može da se pohvali sa čak 22 minerala, ali i vitaminom C i vitaminima grupe B. Krompir jača imunitet, čuva srce i krvne sudove, umiruje stomak, dok se sok koristi kao deo terapije protiv raka.

Protivupalno dejstvo

Kupus je najbolje jesti u sirovom stanju, kratko kuvan ili ukiseljen. U svrhu lečenja koristite neprskani domaći ili organski gajeni kupus.

Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuvani kupus odlično sredstvo za detoksikaciju, te jedno od najboljih sredstava protiv nervne napetosti, teskobe, slabosti i slabe koncentracije.

Informer

Kupus obiluje antikancerogenim jedinjenjem sinigrinom, koje ima jedinstvena svojstva u borbi protiv raka prostate, creva i bešike. Izvrsno je i protivupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume.

Kod plućnih bolesti delotvoran je sok od kupusa pomešan s medom. On čisti disajne puteve, pomaže kod astme i bronhitisa. Kod bolesti grla preporučljivo je grgoljiti sok od kupusa.

Bolji rad creva

U odnosu na testo, krompir ima gotovo duplo manje kalorija, a sadrži čak 22 minerala. Od svih je najzastupljeniji kalijum, inače važan za pravilnu kontrakciju mišića i rad srca, a koji takođe smanjuje kiselost i pospešuje izlučivanje vode iz organizma. Gvožđe i magnezijum su druga dva važna minerala, čiji je nedostatak ponekad odgovoran za osećaj umora. Osim toga, nikako ne sme da se zanemari prisustvo kalcijuma, fosfora, bakra, mangana, cinka i molibdena, uz vitamin C i vitamine grupe B.

Informer

Naučna istraživanja dokazala su da krompir snižava krvni pritisak i da samim tim smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Sadrži u sebi određene molekule, takozvane kukoamine, koji mu pomažu u svemu tome, a preporučeno je da se konzumira nekoliko porcija kuvanog, neslanog krompira.

Osim toga, samo jedan pečeni krompir obezbeđuje čak 12 odsto preporučenih zdravih vlakana dnevno. Rad creva je u tom slučaju daleko bolji, a rizik za dobijanje raka pankreasa sveden na minimum.

Informer

Pljeskavice od krompira

Sastojci: 2 srednja krompira, pola crvenog luka srednje veličine sitno naseckanog, četvrtina šolje brašna, umućeno jaje, šolja ulja za prženje ili po potrebi, so i biber po ukusu.
Priprema:
Oljuštite i izrendajte krompir, ispirajte ga dok voda ne bude bistra, a zatim rukama iscedite što više možete. Stavite krompir u duboku posudu, dodajte luk, brašno i jaje i sve sjedinite. Oblikujte pljeskavice debljine 1,5 centimetara i pržite ih u dobokom ulju na srednje jakoj vatri oko pet minuta sa svake strane.

Informer

Piletina sa kupusom i šargarepom

Sastojci: 200 g iseckanih pilećih prsa, 4 šolje fino iseckanog kupusa, jedna i po kašika ulja, 2 čena sitno iseckanog belog luka, pakovanje kineskih nudli ili neke druge testenine, sitno iseckana na prutiće šargarepa, pola šolje klica pasulja (opciono, mada ih ima u supermarketima), 3 mlada crna luka - perca isecite na tračice od 5 cm, četvrtina šolje vode. Za sos: 2 kašičice gustina, jedna i po kašika soja sosa, jedna i po kašika ribljeg sosa (opciono, takođe ga ima u supermarketima), jedna i po kašika pirinčanog vina (možete ga zameniti sirćetom), 2 kašičice šećera, pola kašičice ulja, biber.
Priprema
: Pomešajte gustin i soja sos, a zatim dodajte preostale sastojke za sos. Premažite piletinu sa kašikom sosa i ostavite je na 10 minuta. Rezance pripremite prema uputstvu. U voku ili velikom tiganju na jakoj vatri propržite beli luk, dodajte piletinu i mešajte dok ne porumeni, oko minut. Dodajte kupus, šargarepu i iseckani beli deo crnog luka, pržite mešajući 1-2 minuta dok kupus ne svene. Dodajte rezance, sos i vodu. Pržite mešajući još minut, pa dodajte klice pasulja i perca luka. Mešajte još 30 sekundi dok pasulj ne počne da vene, skinite sa vatre i poslužite.

Informer

Štrudla sa povrćem

Sastojci (za jednu štrudlu): 5 listova tankih gotovih kora, kašika hlebnih mrvica, 100 putera, otopljenog. Za nadev: kašika maslinovog ulja, crni luk isečen na rebra, 2 čena sitno iseckanog belog luka, 1-2 kašike iseckanog bilja (timijan, origano, peršun, nana), 2 velike iseckane babure, crvena i žuta, 1-2 krompira isečena na kockice, 220 g šampinjona iseckanih na listiće, šaka iseckanih crnih ili zelenih maslinki, 2 kašike pinjola (mogu i orasi), 2 kašike hlebnih mrvica, šaka rendanog parmezana, so, biber.
Priprema:
U šerpi ili dubokom tiganju propržite crni i beli luk, dodajte paprike, krompir, pečurke, maslinke i začinsko bilje i dinstajte dok tečnost ne ispari. Dodajte so i biber. Sklonite s vatre, dodajte parmezan, hlebne mrvice i pinjole i sačekajte da se sve prohladi. Uključite rernu na 190 stepeni. Svaku koru premažite otopljenim puterom, pa preko toga stavite malo prezli. Kad ste stavili petu koru, premažite je puterom, rasporedite povrće na jednu trećinu kora, savijte sve krajeve kora (sve četiri strane po par centimetara) i dobro ih premažite puterom. Sada urolajte kore tako da ivica bude prema dole. Dobijenu rolnu ponovo dobro premažite puterom i stavite da se peče oko 30-35 minuta.

SAVRŠEN PRELIV ZA SALATU OD SAMO ŠEST SASTOJAKA! Ukusan, a brzo se pravi

KOLAČ SA JABUKAMA KOJI OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ! Mirsna poslastica koju morate da PROBATE /VIDEO/