Magazin
RECEPT ZA SOČNU TURSKU BAKLAVU! Napravite UKUSNU omiljenu poslasticu NA DRUGAČIJI NAČIN!
Sastojci:
Za šerbet:
2,5 čaše šećera
3,5 čaše vode
1/2 soka od limuna
2-3 kriške limuna
Za kore:
500 g kora za baklavu
1 čaša griza
1 čaša mlevenih oraha
125 g putera
100 ml ulja
Za preliv:
3 jajeta
2 vanil šećera
1 čaša šećera
1 čaša mleka
1 šolja za kafu ulja
1 šolja za kafu brašna
1 prašak za pecivo
Priprema:
Za šerbet: Pomešajte šećer i vodu i kuvajte dok ne proključa, a nakon toga još nekih 5 minuta. Dodajte limunov sok i 2-3 kriške limuna, pa isključite šporet i ostavite šerpu sa strane.
Za kore: Otopite puter i ulje na tihoj vatri. U posudi pomešajte orahe i griz. Koru premažite otopljenim puterom sa uljem i pospite orasima. Složite poput harmonike ili lepeze. Ređajte u tepsiju koju ste premazali ulje. Tako uradite sa svim korama. Ono ulja i putera što vam je ostalo premažite preko kora opet.
Pecite 10-15 minuta u zagrejanoj rerni na 180°C.
Za preliv: Umutite jaja, pa dodajte vanilin šećer, šećer i nastavite da mutite dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo i lepo sjedinite. Prelijte ispečenu pitu sa dobijenom smesom i vratite baklavu još 15 minuta da se peče.
Gotovu baklavu prelijte šerbetom.