01.08.2021.

12:13

Foto: Shutterstock

Magazin

KOLAČ sa LAVANDOM i LUMUNOM! Letnja poslastiica koju MORATE PROBATI! /Recept/

Sastojci:

malo putera za podmazivanje pleha

300 g šećera

kašičica sušene lavande

125 g belog brašna

Informer

po pola kašičice praška za pecivo i sode bikarbone

prstohvat soli

2 jaja

250 g grčkog jogurta

125 ml maslinovog ulja

narendana kora limuna plus kašika soka od limuna

šećer u prahu za posipanje

grančice sveže lavande za serviranje

Informer

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite pleh (okrugli prečnika 22 cm ili onaj za kuglof) i stavite na dno papir za pečenje. Stavite šećer i lavandu u blender i izblendirajte dok se lavanda ne razbije. Prosejte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so zajedno u činiju. Zatim dodajte lavandu i šećer. U posebnoj posudi umutite jaja sa jogurtom i uljem. Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka i postepeno dodajte tečne. Dodajte koru od limuna i sok, ali ne mešajte previše. Sipajte u pripremljen pleh/kalup za pečenje. Pecite 45-50 minuta, izvadite kolač naopako, odlepite papir i stavite ga na žicu da se hladi. Pospite šećerom u prahu (ili napravite glazuru) pre služenja i ukrasite grančicama sveže lavande.

Uživajte!