Magazin
KOLAČ sa LAVANDOM i LUMUNOM! Letnja poslastiica koju MORATE PROBATI! /Recept/
Sastojci:
malo putera za podmazivanje pleha
300 g šećera
kašičica sušene lavande
125 g belog brašna
po pola kašičice praška za pecivo i sode bikarbone
prstohvat soli
2 jaja
250 g grčkog jogurta
125 ml maslinovog ulja
narendana kora limuna plus kašika soka od limuna
šećer u prahu za posipanje
grančice sveže lavande za serviranje
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite pleh (okrugli prečnika 22 cm ili onaj za kuglof) i stavite na dno papir za pečenje. Stavite šećer i lavandu u blender i izblendirajte dok se lavanda ne razbije. Prosejte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so zajedno u činiju. Zatim dodajte lavandu i šećer. U posebnoj posudi umutite jaja sa jogurtom i uljem. Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka i postepeno dodajte tečne. Dodajte koru od limuna i sok, ali ne mešajte previše. Sipajte u pripremljen pleh/kalup za pečenje. Pecite 45-50 minuta, izvadite kolač naopako, odlepite papir i stavite ga na žicu da se hladi. Pospite šećerom u prahu (ili napravite glazuru) pre služenja i ukrasite grančicama sveže lavande.
Uživajte!