14.08.2021.

17:12

Foto: Nikola Pantelić

Magazin

SLATKIŠ DANA - GALETE SA JAGODAMA I NANOM, PRSTE DA POLIŽEŠ! Preporuka našeg kuvara: Brzo, lako i jednostavno!

Potrebni sastojci:

Informer

Jagode
  • 300g brašna 
  • 150g putera/margarina
  • par kašika hladne vode 
  • prstohvat soli
  • 5 kašika šećera 
  • vanila 
  • 300g jagoda 
  • par listića nane 
  • +šećer za jagodice
  • jaje za premazivanje 

Priprema:

U posudu staviti brašno, so, vanilu, kockice putera (puter mora biti hladan). Rukama spajati puter sa brašnom dok se ne dobiju mrvice. Na kraju dodavati hladnu vodu dok se ne formira lopta od testa. Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru 30 minuta.
Kada je testo odstajalo u frižideru prebaciti ga na pobrašnjenu podlogu i razviti u krug. U sredinu staviti iseckane jagode, nanu i vanilu. Ostavite prostor oko jagoda  da biste mogli da savijete galetu na kraju.

Testo premazati  umućenim jajetom i posuti kristal šećerom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok ne porumeni. Gotovu galetu ostaviti da se ohladi i posuti šećerom u prahu.

Informer

Jagode

Preporuka kuvara Nikole Pantelića:

- Danas možete napraviti prelepe galete ili pitu od jagoda uz dodatak nane. Kombinacija prhkog testa sa slatkim jagodama uz osvežavajuću i mirisnu nanu biće bravi raj za vaša nepca. Umesto jagoda možete koristiti voće po izboru ili jagodama dodati seckanu crnu čokoladu ili puding od vanile i preko jagode. Ako vam jagode nisu dovoljno slatke dodajte šećer. Moja preporuka da Galette poslužite uz kuglu dobrog sladoleda od vanile.